Page content

Massages, van klank tot shiatsu

Een massage is heerlijk ontspannend en verlicht daarnaast ook klachten. Algemeen kan gezegd worden dat het stress vermindert en het immuunsysteem verbetert. Verschillende onderzoeken hebben dit ook aangetoond.

Er zijn vele soorten massages en massagetechnieken. Op deze pagina vindt u een toelichting op de verschillende massages. Vertel uw masseur eventuele klachten zodat de massage hierop aangepast kan worden. Masseurs zijn vaak bekend met meerdere technieken en gebruiken tijdens de massage die techniek die het beste past bij uw eventuele klachten.

Massage is voor alle leeftijden.

Klankmassage

De invloed van klanken, die al eeuwenlang bij Ayurveda werd toegepast, vormt de basis van klankmassage. De achterliggende theorie is dat de frequentie van de cellen in ons lichaam lager van trilling wordt wanneer er ziekte of disharmonie is. Door de trillingen van de klankschaal kunnen de zieke cellen regenereren waardoor lichaam en geest weer in balans wordt gebracht.

De Duitser Peter Hess, oprichter van het Europaischer Fachverband Klank-Massage Therapie, heeft deze eeuwenoude traditie vertaald naar de huidige tijd en behoeften aan de westerse mens. Klankmassage is een zeer werkzame ontspanningsmethode en onlangs liet wetenschappelijk onderzoek een positief effect zien van klankschaaltherapie bij stress.

In steeds meer sauna’s en thermen worden klankschaalsessies gegeven.

Hot stone massage

Bij deze massage wordt gemasseerd met warme stenen. De warmte en druk van de stenen dringen diep door in de spieren en verlicht spanningen.

Deze massagetechniek stimuleert de orgaanfuncties en de stofwisseling, helpt afvalstoffen afvoeren en activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Shiatsu massage

De shiatsu-behandeling bestaat uit het behandelen van specifieke drukpunten op de energiebanen (meridianen) in het lichaam. Op deze wijze worden alle lichamelijke functies gestimuleerd, stroomt energie weer door en kan opgehoopte spanning het lichaam uit. De bekende onsite stoelmassage is vaak gebaseerd op deze techniek.

Shiatsu richt zich niet alleen op het verhelpen van klachten maar werkt ook preventief. Shiatsu stimuleert het zelfherstellend vermogen van ons lichaam.

Shiatsu hoort thuis binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). De kennis opgebouwd door de Chinezen kwam ruim duizend jaar geleden naar Japan en werd daar in 1920 geïntegreerd door een Japanse therapeut met de moderne anatomie en fysiologie. Hij bedacht het woord shiatsu, dat letterlijk “vingerdruk” betekent, om zijn systeem te beschrijven.

Thaise massage

De Thaise massage komt voort uit een meer dan duizend jaar oud principe en heeft zich door de eeuwen heen bewezen als zijnde effectief tegen vastzittende spieren, stress en vermoeidheid. Deze massage is het beste te omschrijven als een mengeling tussen acupressuur, lichte yoga en passieve rek- en strekoefeningen.

Zweedse massage

Deze klassieke massagevorm is een van de meest toegepaste technieken. Alleen de handen worden gebruikt en de basis wordt gevormd door strijkende bewegingen (effleurages ter ontspanning), het kneden van de spieren (stimuleert de afvoer van afvalstoffen) en het maken van ritmische slagen (verbetert de bloedsomloop). Als ontdekker van deze massagetechniek wordt door de Zweden zelf de Nederlander Dr. Mezger gezien.

Wetenschappelijk onderzoek

Verschillende onderzoeken laten zien dat massage het stresshormoon cortisol verlaagt en het immuunsysteem verbetert.

Een overzicht:

klankmassage – Europaischer Fachverband Klank-Massage Therapie heeft onderzoek gedaan bij stressverwerking en de resultaten na slechts 5 klankmassages lieten een positief effect zien bij een groep van 200 mensen.

massage – het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles deet onderzoek onder een groep van 53 mensen. Een deel van de groep kreeg Zweedse massage en de andere een lichtere massage. Het onderzoek toonde aan dat 1 massage al invloed heeft op het immuunsysteem.  Het immuunsysteem werd verbeterd en stress vermindert.