De kuuroorden van de Auvergne

De kuuroorden van de Auvergne

De Auvergne is bekend om haar vulkanen, een bijzonder natuurlandschap dat ervoor zorgt dat het regenwater wordt gefilterd tot zuiver mineraalwater. Deze regio is in Frankrijk dan ook de grootste leverancier van mineraalwater met meer dan 100 verschillende soorten waaronder Volvic en Vichy.

Al in de 19e eeuw was de Auvergne een gezondheidsbestemming door de positieve effecten voor de gezondheid van de thermale warmwaterbronnen en dat is het nog steeds. De Auvergne biedt een mooie combinatie van kuuroorden met een prachtige natuur, heerlijke keuken en mooie stadjes.

Er zijn hier maar liefst 10 kuuroorden met bekende namen als Vichy, Néris-les-Bains, Bourbon-l’Archambault en Le Mont-Doré. De Route des Villes d’Eaux verbindt deze kuuroorden. Wellness maar ook het bouwkundig erfgoed van de badhuizen staan centraal in de kuuroorden langs de route.

 

Vichy, Koningin van de kuuroorden

Vichy, bij ons vooral bekend van de huidverzorgingsproducten bij de apotheek, staat bekend als de Koningin van de Watersteden. De prachtige architectuur uit de tijd van Napoleon is behouden in de badhuizen, de opera en vele villa’s. Wandel door het centrum en bewonder de prachtige gebouwen uit de Belle époque zoals de Thermes des Dômes.

 

Vichy kent diverse thermale baden waaronder de Thermes des Dômes. Het water komt direct uit de bron en is van nature licht bruisend. Rijk aan mineralen en sporenelementen, en slechts in kleine hoeveelheden zout, is het water met name heilzaam bij reumatische en spijsvertering/stofwisselingsklachten. Er zijn in totaal elf bronnen waarvan er negen nog in gebruik zijn; vijf voor drinkkuren en vier voor lichaamsbehandelingen waaronder ook modderbehandelingen.

Natuurlijk is het bronwater in flessen verkrijgbaar maar leuker is het om met je lege flessen naar de Hall des Sources te gaan. De bronnen geven hier hun heilzame water via bronzen kranen. Maak een keuze en proef de verschillen van de vijf bronnen: Célestins, Chomel, Grande Grille, Hôpital of Lucas. Elk van de bronnen heeft zijn specifieke kenmerken. Zo is Chomel (43 graden) heilzaam voor de huid en bij maag- en schildklierklachten. Wil je doorgaan voor een echte kuurgast, koop dan een draagmandje met drinkglas!

De Vichy Thermal Spa les Célestins is een van de grootste en beroemdste spa’s in Vichy en biedt exclusieve behandelingen. Het is een van de grootste medical spa’s in Europa en biedt een ruime keuze aan behandelingen en kuren. Van slimming en detox tot anti-stress/burn-out en anti-aging. Een must is de Vichy douche; tijdens deze behandeling word je gemasseerd door 2 masseurs terwijl het heilzame water op je besproeid wordt. Sinds 1896 wordt deze behandeling al gegeven!

 

Als je verblijft in het hotel aan de overkant van de straat, kan je via de loopbrug in je badjas naar je behandeling in de spa. Deze spa is voornamelijk gericht op behandelingen en kuren. Er is een thermaal bad maar kleinschalig.

In het noorden van de Auvergne liggen nog drie kuuroorden: Néris-les-Bains met de nieuwe spa Les Nériades en

Bourbon l’Archambault en Châtel-Guyon

Bourbon l’Archambault was de voormalige militaire hoofdstad van de hertogen van Bourbon in de Middeleeuwen. De rijkdom uit deze tijd vind je terug in dit kuuroord met een thermen in een prachtig historisch gebouw. Beroemde gasten, zoals Julius Caesar, Catharina de’Medici, Lodewijk XIV en schrijver Maupassant, kwamen hier graag.

Geniet hier van de behandelingen (ook met klei) en het thermale water. Heerlijk ontspannend en heilzaam bij met name reumatologische en gynaecologische aandoeningen. Deze thermen is geopend vanaf half maart tot half november.

 

Châtel-Guyon ligt aan de toegangspoort van de vulkanen en is een Belle époque kuuroord met prachtige gebouwen uit deze tijd. Volg de historische route die je leidt langs villa’s, hotels, het casino-theater en het kuurpark met les Grand Thermes, het oude badhuis. De nieuwe thermen is gevestigd in een modern gebouw en biedt speciale kuren voor reuma en spijsverteringsklachten.

Gastronomie en wijnen

Een wellnessvakantie is niet compleet zonder het proeven van de regionale specialiteiten zoals mosterd uit Charroux, linzen uit Le-Puy-en-Velay en de vele kaassoorten. Denk aan Blue d’Auvergne, Saint-Nectaire en Cantal. De Auvergne heeft de meeste AOP-kazen van Frankrijk en er is zelfs een kaas-route!

Bij de kazen hoort zeker een goed glas wijn en deze komt ook uit de regio. In dit deel van de Auvergne bevindt zich een van de oudste wijnstreken van Frankrijk: Saint-Pourçain. Deze wijnstreek strekt zich uit over 600 hectare aan de linkeroever van de Allier en is makkelijk bereikbaar vanuit zowel Vichy als Bourbon l’Archambault. Rode druivensoorten als Gamay en Pinot Noir en witte als Chardonnay, Sauvignon en Tressallier worden hier verbouwd. Rond de Puy de Dôme ligt een ander wijngebied; Côtes d’Auvergne met de vijf grand cru wijnen Boudes, Chanturgue, Châteaugay, Corent en Madargue. Het terroir zorgt voor fruitige, kruidige rode wijnen, verfrissende roséwijnen en evenwichtige witte wijnen.

Geniet van de regionale specialiteiten in een van de restaurants zoals La Table du Prince in Charroux.

De vulkanen van de Auvergne

De vulkanen zijn al eeuwen gedoofd maar zorgen voor het karakteristieke landschap van de Auvergne. Uniek in Europa en je vind hier dan ook een themapark dat geheel gewijd is aan dit natuurerfgoed: Themapark Vulcania. Het park ligt in het hart van het Regionaal natuurpark van de vulkanen. Deze keten van 80 vulkanen is 60 kilometer lang met als bekendste de Puy de Dôme. Met het boemeltje kan je de top bereiken van waar je, bij helder weer, een prachtig uitzicht hebt op de andere vulkanen. Daal de top te voet af of neem het boemeltje weer terug.

 

Aan de voet van deze Puy ligt de hoofdstad van de Auvergne, Clermont Ferrand. De Auvergne heeft veel erfgoed in Romaanse stijl en een van de mooiste  vind je hier. De basiliek Notre-Dame-du-Port is gebouwd met gele arkozesteen en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Naast deze parel van de Romaanse kunst is de bijzondere Gothische, uit lavasteen gebouwde kathedraal beeldbepalend voor deze stad. De Middeleeuwse en Renaissance architectuur is zowel in het oude centrum van Clermont als dat van Montferrand te zien. In Clermont Ferrand zijn ook de fabrieken van Michelin met l’Aventure Michelin over de geschiedenis en toekomst van deze bandenproducent. Ook voor eten in een sterren restaurant kan je hier terecht. Er zijn drie restaurants met 1 en een restaurant met 2 Michelin-sterren.

Moulins, stad van kunst en historie

Moulins was de voormalige hoofdstad van de hertogen van de Bourbon en beleefde in die tijd, van 1327 tot 1527, haar hoogtepunt. Wandel door vijf eeuwen geschiedenis in het historisch stadscentrum met zijn vakwerk- en herenhuizen; van de Middeleeuwen tot de Art Nouveau. Bezienswaardigheden zijn o.a. de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Maison Mantin, het theaterkostuummuseum en het Kasteel van de Hertogen van Bourbon. Sta even stil bij de Jacquemart-klokkentoren; deze slaat elk kwartier, door de kinderen of de ouders.

  

Lunch of dineer zeker in het Grand Café. Deze brasserie heeft zijn Art Nouveau stijl behouden met de kenmerkende spiegelwanden. Gabrielle/Coco Chanel zong hier ‘Qui a vu Coco dans l’Trocadéro?’ dat haar de naam Coco gaf. Na Moulins vertrok ze naar Vichy om daar op te treden in het cabaret en waar ze haar eerste stappen maakte tot beroemd ontwerpster.

Charroux, een van de mooiste dorpen

Elf van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’ liggen in de Auvergne waaronder Charroux. Struin door dit vestingstadje uit de 13e eeuw dat in 1245 stadsrechten kreeg van de Hertogen van Bourbon. Kenmerkend zijn de vele waterputten en beroemd is de mosterd uit Charroux. Maak een stop bij de lokale mosterdmaker en zie hoe de mosterdzaden vermalen worden. In het winkeltje is de mosterd in allerlei varianten verkrijgbaar.

 

Tijdens het 3e weekend van december is hier een kerstmarkt en houd je van soep? Op de 1e zaterdag in november is het Fête de la Soupe met soep gemaakt door de inwoners. Charroux ligt vlakbij de snelweg en is een leuke stop onderweg naar het zuiden.

Een wellnessvakantie naar de Auvergne?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via onderstaand formulier.

  • Vul een waarde groter dan of gelijk aan 1 in.