Ile d'Oléron, een pareltje voor de Franse kust

Ile d'Oléron, een pareltje voor de Franse kust

Île d’Oléron is een van de vier eilanden voor de kust van Charente-Maritime waar je ook de bekende badplaats Royan vindt. Met 2250 zonuren per jaar is dit een van de meest zonnige regio’s van Frankrijk. Met het aangename klimaat, mooie natuur, lekker eten en drinken, strand en zee is het een heerlijke bestemming voor een wellnessvakantie.

Oléron heeft lange zandstranden omzoomd door bossen met zeedennen, groene eiken en helmgras. Aan zo’n zandstrand in de zuidpunt van het eiland bij Saint-Trojan-les-Bains ligt het Novotel met thalassocentrum. Als je een thalassocentrum zoekt met traditionele thalassobehandelingen in combinatie met de laatste innovaties ben je hier aan het juiste adres!

Thalasso bij Novotel Thalassa Île d’Oléron

In dit moderne thalassocentrum worden de traditionele thalassobehandelingen aangeboden maar ook de laatste innovaties op het gebied van health en wellness. Zo inventariseert de Mesure By Beflow je fysieke, mentale en emotionele status door middel van een scan van slechts enkele minuten. Na deze scan bespreekt de therapeut de uitkomsten inclusief aanbevelingen om toe te passen in je dagelijkse leven en welke behandelingen voor jou het meest optimaal zijn. Op zowel het lichamelijke als het mentale en emotionele vlak ontvang je aanbevelingen. Denk aan welke gebieden in je lijf extra aandacht en training nodig hebben, meer rustgevende of juist energieke activiteiten en waar je op moet letten in het dagelijkse leven. Het is soms verrassend wat de scan laat zien; het maakt je bewust en zet je zeker aan het denken. Een bijzondere ervaring! Deze scan inclusief het bespreken van de resultaten duurt 30 minuten en is gratis bij 2 behandelingen.

Naast deze scan biedt het centrum een Oligoscan voor het meten van je mineralen, sporenelementen en oxidatieve stress. Met de aanbevelingen krijg je inzicht in de overschotten en tekorten en hoe deze in balans te brengen. Nieuw is de cryotherapie waarbij de vrieskou zorgt voor goede resultaten bij tal van klachten en ook in ons land steeds populairder wordt. Bijzonder is ook de Iyashi Dome; gebaseerd op Japanse technologie heeft dit apparaat met behulp van infraroodstraling een afvoerende en verstevigende werking.

Qua behandelingen heb je een ruime keuze aan thalassobehandelingen; van massages met zeewater en hydrojet tot zee-algenpakkingen. Ook zijn er speciale behandelingen zoals Music’O waarbij muziektherapie gecombineerd wordt met massage voor een diepe ontspanning, een Lomi Lomi massage in de Cabana op het strand of boek de privé-spa voor twee met behandeling, stoombad en jacuzzi. Voor de gelaatsbehandelingen wordt gewerkt met de producten van Aquascience en Dermalogica.

 

Je kan een behandeling boeken maar ook een speciale kuur. Er zijn kuren vanaf 1 tot 6 nachten zoals Remise en Forme, Silhouette, Relaxation, Echapper au Burn-out en de signature-kuur Secrets de Longévité. Deze kuur wordt aangepast na de scan By Beflow en gericht op bijvoorbeeld Stress & Emotie, Slaap & Herstel of Vitaliteit & Energie.

Het thalassocentrum is direct verbonden met het hotel en in je badjas kan je zo van je hotelkamer naar het centrum lopen. In het hotel is verder een zwembad met verwarmd zeewater en aqua-trainingapparaten, Turks stoombad, sauna’s, fitnesscentrum en fietsverhuur. In restaurant “O sens”met terras wordt gewerkt met regionale producten en zijn er ook gerechten die passen binnen een thalassokuur. De kamers hebben allemaal een balkon en je hebt de keuze uit uitzicht op zee of bos.

 

Trojan-les-Bains is een gezellig dorp met lekkere visrestaurantjes zoals Les Poissons Rouges. Het zuiden van het eiland is bekend om de mimosa en in Trojan wordt dit in februari gevierd tijdens het Fête du Mimosa.

Prachtige natuur met gezellige dorpjes

Het eiland kent een bijzondere verscheidenheid met de vele stranden, bossen, gezellige dorpjes en talloze haventjes voor de vissers en oesterboeren. Met meer dan 50 km fietspaden en het vlakke landschap kan je de omgeving prima op de fiets verkennen. Geniet van onder meer het uitzicht op de vuurtoren Phare de Chassiron, de haventjes van onder andere La Cotinière en de gezellige dorpjes.

 

Onderweg kan je bezoek brengen aan een van de kerken of het maritiem erfgoed zoals de citadellen van Brouage, Fort Louvois en het bekende Fort Boyard. Op de vele stranden kun je terecht voor een dag strandplezier en de westkust van het eiland is de plek voor (wind)surfers.

In het noorden van het eiland liggen de wijngaarden waar de wijnboeren niet alleen wijn maken maar ook cognac en Pineau des Charentes. Heerlijk bij een visje, mosselen of oesters!

Oesters van Ileron

De regio Charente-Marente staat bekend als de grootste schelpdierenkweker van Europa. Er is dan ook een ruime keuze aan vis, schaal- en schelpdieren op de markten en in de restaurants. Van bijzondere kwaliteit zijn de oesters en er is een Frans gezegde dat bij een geslaagd weekend een portie oesters niet mag ontbreken.

Hier en daar vind je langs de weg ook de oesterkwekers die bedrijvig in de weer zijn met hun verse oogst ‘claires’, de verfijnde oesters die ‘rijpen’ in de oude zoutbekkens van Île d’Oléron en het bekken van Marennes. Je leert er alles over in de ‘Cité de l’Huitre’.

 

Naast de Franse oesterboeren is er ook een uit Nederland. Nicholas Werkhoven woont al meer dan 10 jaar op Oleron waar hij het oesterbedrijf van zijn schoonvader heeft overgenomen. Het Concours Général Paris heeft zijn oesters al meerdere keren verkozen tot de beste van Frankrijk!

Naast de oesters staan mosselen vaak op het menu. Deze worden gekweekt op palen en worden ook wel moules de bouchot genoemd. Mosselspecialiteiten uit de regio zijn mouclade (mosselen in een saus met kerrie en/of Pineau des Charentes) en éclade (mosselen geroosterd onder een berg dennennaalden). De mosselen in Pineau zijn zeker een aanrader!

Oesterhuisjes in alle kleuren van de regenboog

Île d’Oléron staat bekend om het bijzondere licht en dit verklaart de bijnaam van dit eiland: ‘La Lumineuse’. Naast het bijzondere licht is het eiland ook kleurrijk met de oesterhutjes in allerlei kleuren. Waar eerst de oesterboeren hun boten en in een verfbeurt door ook hun huisjes behandelden met teer werden de bootjes én dus ook hun huisjes in de loop van de tijd in kleur geverfd.

 

Bij Le Chateau d’Oléron kan je Ateliers de Créateurs met de kleurrijke cabanas van de kunstenaars bezoeken. In dit dorp vind je sinds begin deze eeuw een mix van oesterboeren en kunstenaars. Een groot aantal oesterhuisjes was verlaten en verwaarloosd. Dit bracht de burgemeester op het idee om kunstenaars de cabanas tegen een redelijke prijs te laten huren met als tegenprestatie het onderhouden van de cabanas en het openstellen van hun werkplaats voor bezoekers. Een zeer geslaagd plan en nu zijn hier allerlei kunstenaars; van schilder en pottenbakker tot ukulele-maker. Je kan hen aan het werk zien en uiteraard hun producten kopen. Zo kan je in een van de 30 cabanas een leuk souvenier op de kop te tikken!

Als je van Saint-Trojan-les-Bains naar Le Chateau d’Oléron rijdt, kan je een stop maken bij Port des Salines.

Zoutwinning bij Port des Salines

Op het eiland zijn twee natuurgebieden, de Marais aux Oiseaux, het vogelmoeras, en Port des Salines bij Le Grand-Village met de zoutpannen van het eiland. Hier is een traditioneel dorp opnieuw gebouwd met lokale producenten en ambachtslieden, zoutzolder,  kleine haven en natuurlijk de zoutpannen. In het ecologisch museum en tijdens de  looproute leer je alles over de magie van het witte goud. Het seizoen voor zoutwinning is van half juni tot half september.

 

Ligging

Via een 3 km lange brug is dit grootste eiland van de vier makkelijk verbonden met het vaste land. De stad Bordeaux ligt op circa 2 uur rijden en de stad Cognac op ruim 1 uur. Leuke uitstapjes! Lees meer over Bordeaux en Cognac op WineBreaks.nl.

Aanbod

Neem contact op voor de mogelijkheden.