Begin seizoen van de asperges en Oosterschelde kreeft
Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.
Begin van de lente, begin van het aspergeseizoen …
Zowel witte als groene asperges zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn vetvrij, caloriearm en zoutarm. Daarnaast zijn asperges rijk aan voedingsvezels, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K en mineralen. Asperges bevorderen de spijsvertering, ontgiften het lichaam en helpen vetreserves af te breken.
Naast asperges komen deze maand komkommer, koolrabi, radijs, rettich en snijbonen in het seizoen.
Aubergine, raapsteel, radicchio, savooiekool, schorseneren, veldsla en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.
Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.
Vis
Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft (rechtstreeks uit de Oosterschelde naar de restaurants) garant voor een hoogwaardig kwalitatief product. Verder kenmerkt de Oosterscheldekreeft zich door de duurzame visserijmethode.
Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van mosselen, oesters, paling, snoekbaars en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is. Het is deze maand de kuitperiode van griet, schar, tarbot en tong(schar).
Deze maand wordt Zalm aanbevolen door Mannen van de Zee.
Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.
bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.