Page content

Felke/Schroth

Schroth

Al ruim 60 jaar staat de Schroth-kuur voor gezondheid en welbevinden. De kuur werkt preventief maar heeft ook een geneeskrachtige werking. Zo geeft de kuur verlichting bij diverse aandoeningen zoals problemen met de stofwisseling, hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk), reuma, jicht en chronische ontstekingen. De Schroth-kuur zorgt daarnaast ook voor gewichtsafname en ontslakking van het lichaam.

De vier pijlers van de Schroth-kuur zijn

  • Schroth-pakking; deze wordt ‘s morgens vroeg (om ca. 4 uur) aangebracht en heeft door de warmte effect op de spieren/gewrichten, geeft verlichting bij pijn, verbetert de doorbloeding en is ontspannend.
  • Schroth-dieet; vetvrij, zoutloos, eiwit- en caloriearm maar zeker niet zonder smaak. Uniek is dat een glas natuurzuivere kuurwijn is toegestaan!
  • Schroth-drinkkuur; deze zorgt voor een intensieve drainage.
  • Rust en beweging

Het klimaatkuuroord Oberstaufen in de Allgäu mag als enige in Duitsland het predicaat Schroth SPA voeren en is wereldberoemd vanwege deze Schroth-kuur. Circa 70 hotels bieden deze kuur. Het advies is deze kuur minimaal gedurende 1 week te volgen; na circa 4 dagen begin je het effect te voelen.

Neem contact met ons op voor meer informatie en de mogelijkheden.

Indicaties

De Schroth-kuur is een prima detox-kuur ter preventie maar ook ter verlichting van klachten. Problemen met de stofwisseling, hoge bloeddruk, burn-out, overgewicht, reuma, jicht en chronische ontstekingen kunnen met de Schroth-kuur op een adequate wijze behandeld worden.

Felke

Lucht, licht, water en leem zijn de vier elementen van de Felke-therapie. Bad Sobernheim in het zonnige zuidwesten van Duitsland is het enige geneeskrachtige Felke-kuuroord in Duitsland. Hier worden de vier Felke-elementen licht, lucht, water en leem gecombineerd met beweging en heilvasten of volwaardige voeding tot een holistische therapie. Leem met als hoofdbestanddelen zand, slib en klei, wordt in Bad Sobernheim zelf ‘gewonnen’. Door de behandeling met de leem-heilaarde in de vorm van leembaden en -pakkingen wordt een effectieve ontzuring en ontslakking bewerkstelligd. Het werkt regulerend op de zuur-basebalans doordat de leem een pH-waarde heeft van 8.8.

De Felke-kuur is vernoemd naar Pastoor Felke (1856-1926). Naast zijn theologische studie bezocht hij ook medische lezingen om niet alleen bij geestelijke maar ook lichamelijk problemen zijn parochianen bij te kunnen staan. Gebruikmakend van de producten uit de natuur ontwikkelde hij zich tot natuurgenezer die een grote bekendheid verwierf met zijn Felke-kuur.

De Felke-kuur is een holistische therapie die niet alleen bestaat uit behandelingen maar ook een uitgebreid aanbod van beweging en volwaardige voeding of heilfasten. Er zijn in Bad Sobernheim dan ook slechts drie wellnesshotels die de Felke-kuur aanbieden.

Dagelijks onderdeel van de kuur zijn de leembaden en -pakkingen. Meestal in afzonderlijke ruimten voor mannen en vrouwen worden deze behandelingen gegeven. Bij de leembaden krijgt u een eigen ‘bad’ tijdens de kuur en in het zomerseizoen is deze in de buitenlucht. Het is hard ‘werken’ tijdens het leembad; het leem moet u constant met het water vermengen en over het lichaam aanbrengen. De kuur kan voor een periode van minimaal 5 dagen gevolgd worden.

Een alternatief voor het leembad is de ‘leem rasul’ in het stoombad. Na het insmeren in het leem verblijft u circa 20/30 minuten in het stoombad om vervolgens de leem af te douchen.

Onderdeel van de Felke-kuur is het ‘Sitzreibebad’ in de vroege ochtend; een zitbadkuip in de openlucht gevuld met koud water (niet helemaal tot aan de rand; alleen uw benen zijn in het water). Gedurende een paar minuten is het volop bewegen in het koude bad zodat je vrijwel geen tijd krijgt om koud te worden. Daarna Abklatschen (het kloppen van het lichaam) gevolgd door aquafit in het ditmaal warme zwembad. Een frisse start van de ochtend die je in ieder geval een keer moet meemaken tijdens een kuur.

Bad Sobernheim ligt op circa 400 km van Utrecht in het wijngebied van de Nahe. Het klimaat met veel zon en weinig regen zorgt voor bijzondere wijnen.

Indicaties

Een Felke-kuur is een detoxkuur die ontslakkend, ontgiftend en ontzurend werkt op het lichaam en de stofwisseling stimuleert. De kuur werkt preventief en verlicht klachten bij o.a. allergie, burn-out, overgewicht, diabetes type 2, hoge bloeddruk, reumatische aandoeningen, menopauze en obstipatie. Voorafgaand aan de kuur is er een medische intake.