Page content

Detox/ontslakken

Detox of ontgiften/ontslakken is het proces om de gifstoffen in ons lichaam af te voeren. Deze gifstoffen die zich in ons lichaam ophopen door o.a. verkeerde voeding, stress, veroudering en het milieu kunnen klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn maar ook reumatische klachten.

De gifstoffen hebben invloed op ons immuunsysteem en zelfregulerend vermogen. Als ons lichaam in balans is, kunnen we goed reageren op prikkels van buitenaf. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat ons lichaam gaat transpireren als de omgeving te heet wordt.

Ons immuunsysteem

Het immuunsysteem raakt bij te veel stress verstoord, en iemand met te veel stress is daarom vatbaarder voor infectieziektes. Als we ouder worden, is er ook een verminderde activiteit van het immuunsysteem. Hierdoor krijgen tumorcellen meer de kans om aan de afweer van het immuunsysteem te ontsnappen. Op latere leeftijd gaat het immuunsysteem ook wel eens antistoffen maken tegen het eigen lichaam (reuma).

Het vermogen om op prikkels te reageren wordt in het lichaam gereguleerd door een uiterst verfijnd interactief systeem. Dit wordt wel het zelfregulerend vermogen genoemd.

Ons zelfregulerend vermogen

Ons lichaam zit ingenieus in elkaar en heeft een zogenaamd zelfherstellend of zelfregulerend vermogen. Door de gifstoffen in ons lichaam is dit zelfregulerend vermogen ‘ingedut’ en moet worden wakker geschud.

Er is een aantal mogelijkheden om het zelfregulerend vermogen te herstellen, waarvan wij hier de drie belangrijkste noemen:
1) Het opheffen van blokkades in het zelfregulerend vermogen.
2) Het toedienen van sterke a-specifieke prikkels.
3) Het toedienen van essentiële werkingsstoffen (brandstoffen) voor het zelfregulerend vermogen.

1) Stress, en met name verkeerde voeding zoals kunstmatige smaak, kleur- en geurstoffen, medicijn gebruik, etc. leiden tot de ophoping van tal van gif- en afvalstoffen in het lichaam. Deze afvalstoffen worden vaak opgeslagen in en om het zachte bindweefsel, en veroorzaken blokkades van het zelfregulerend vermogen. Een mogelijkheid om deze blokkades op te heffen kan geschieden m.b.v. ontslakking.

Transpireren is een uitstekende vorm van ontslakken en helpt bij het opheffen van eventuele blokkades in het zelfregulerend vermogen.

2) Een van de mogelijkheden om het zelfregulerend vermogen te herstellen, en waarvan met name in kuurvorm gebruik wordt gemaakt, is het toedienen van a-specifieke prikkels. De Frankfurter internist Ferdinant Hoff was de eerste die een theoretische onderbouwing voor dergelijke prikkels gaf.

Een sterke a-specifieke prikkel kan een inactief geraakt zelfregulerend vermogen wakker schudden, of liever gezegd lostrekken. Een pakking of een bad kan fysiek zo’n a-specifieke prikkel vormen. Met name een thalassobad kan d.m.v. hydrostatische druk, temperatuur, mechanische werking (massage stralen) zo’n a-specifieke prikkel bewerkstelligen.

3) Een goed zelfregulerend vermogen vereist de juiste brandstof, en hierbij dienen in dit verband een aantal aminozuren en vooral mineralen en sporenelementen te worden genoemd. Zee-algen zijn bijvoorbeeld rijk aan deze essentiële elementen, in tegenstelling tot veel van ons hedendaags voedsel.

Recentelijk is bewezen dat via pakking en badtherapie veel van deze aminozuren en mineralen door de huid kunnen worden opgenomen en hun weg vinden naar o.a. het zelfregulerend vermogen.

Detoxmethoden

Deze lijst is zeker niet volledig. Bij Yoga zijn er bijvoorbeeld ook oefeningen die het ontgiften ondersteunen. Belangrijk is die methode te zoeken die bij u past en wij adviseren u graag.

Door bij voorkeur in het voor- en najaar, bij het wisselen van de seizoenen, een detoxkuur te volgen, wordt je je ook bewust van wat je eet. Dat is wellicht het belangrijkste van een hele detoxkuur. Om Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, te citeren

laat voeding uw medicijn zijn
en medicijn uw voeding

Niet iedereen is hetzelfde

We zijn allemaal verschillend en hebben onze voorkeuren. Kies de behandeling/therapie die u het meest aanspreekt en overleg met uw arts als u onder behandeling bent.