Page content

Diabetes

Diabetes is de meest voorkomende ziekte in Nederland. Het is een chronische ziekte en op dit moment zijn er circa 1 miljoen Nederlanders met diabetes. Hiervan is bij 3/4 de diagnose gesteld terwijl maar de resterende kwart dit nog niet gebeurt is.

Negen van de tien mensen hebben diabetes type 2. Wie gezond leeft, heeft minder kans op diabetes type 2. Toch kan niet iedereen er wat aan doen dat hij diabetes type 2 heeft. Er zijn ook dunne mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. Daarnaast geeft een hogere leeftijd op zich al meer kans. We kennen nog niet alle oorzaken voor diabetes type 2. Wel is duidelijk dat mensen eerder diabetes type 2 krijgen als het in de familie zit, als ze te dik zijn en als ze weinig bewegen. Maar ook niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes.

Diabetes 2 is in een groot aantal gevallen te voorkomen of uit te stellen door een gezonde leefstijl met beweging en gezonde voeding.

Doordat diabetes in de westerse wereld aan een opmars is, zijn er ook steeds meer wellnesshotels en kuuroorden die speciale kuren en faciliteiten bieden voor diabetici.

Eten en bewegen met plezier!

In het gebied van de Eifel en met name in Hotel Alte Mühle in kuuroord Bad Bertrich wordt een speciaal programma aangeboden voor diabetici onder het thema ‘Essen mit Freude und aktiv mit Diabetes in Gesundland Vitaleifel’.

Tijdens dit programma wordt onder begeleiding van voedingstherapeute en diabetesadviseur Dagmar Reis de gasten bewust gemaakt welke invloed bewegen en voeding op de bloedsuikerspiegel. Bewuster eten maar ook ervaren welke invloed beweging heeft op de bloedsuikerspiegel. Zo kunt u ontdekken of de bloedsuikerspiegel verlaagd kan worden door insuline of beweging.

Zoals de ervaren en gecertificeerde Dagmar Reis opmerkt “Door de juiste keuze van voeding en mate van beweging kan de bloedsuikerspiegel gereguleerd worden. Zelfmanagement met betrekking tot diabetes kan men leren. Beweging, het geneesmiddel zonder bijwerkingen, kan hierbij een belangrijke rol spelen.”

Bewegen kan bijvoorbeeld door te wandelen in het Landschapspark van Bad Bertrich welke naast het hotel is gelegen of te zwemmen in het thermale water van de Vulkaneifentherme.

Zowel het personeel van de Vulkaneifeltherme als van Hotel Alte Mühle in Bad Bertrich zijn opgeleid om effectief op te treden bij een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel. Een veilig gevoel dat men weet hoe op te treden bij eventuele problemen. Hotel Alte Mühle biedt tevens faciliteiten om insuline in de koelkast te bewaren.

 

Bron: Diabetesfonds, Gesundland Vulkaneifel/Essen mit Freude.