Page content

Stress/burn-out

Druk, druk, druk … of wel: stress. De ene keer wat meer dan de andere keer, maar iedereen heeft er wel eens last van. Problemen op het werk, het verlies van een dierbare, gebrek aan echte sociale contacten of welke reden dan ook.

U bent niet de enige …

Denkt u dat u de enige bent die last heeft van stress? Niets is minder waar. Onderzoek door Agis Verzekeringen (november 2011) laat zien dat 9 van de 10 mensen last van stress hebben. Opvallend is de oververtegenwoordiging van jongeren tot 30 jaar.

Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) ondervindt wel eens lichamelijke klachten naar aanleiding van stress. Deze klachten bestaan uit minder goed slapen (56%), rondlopen met hoofdpijn (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%). Vrouwen zijn gevoeliger voor lichamelijke klachten veroorzaakt door stress dan mannen (71% vs. 44%).

Voorkomen is beter dan genezen

Stress kan vele oorzaken hebben, maar nog meer gevolgen! Stress is bijvoorbeeld de belangrijkste reden voor oververmoeidheid. Zowel mentaal als fysiek ontspannen is belangrijk in alle stadia van stress. De stress van alle dag even achter u laten en uzelf opladen is dus heel verstandig. Langdurige stress kan vele klachten veroorzaken en ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt hier dan ook zeker.

Wellness, tijd voor jezelf, is dé methode om te ontstressen. Een bezoek aan een sauna/thermen, thermaal bad of een speciaal destressing arrangement. Voor burnout bieden verschillende wellnesshotels/centra speciale kuren/arrangementen.

Wellness bij stress

Onderzoek door de universiteit van Graz heeft aangetoond dat een verblijf in een thermaal bad van 25 minuten een significante verlaging van het cortisolniveau, ook wel het stresshormoon genoemd, in het lichaam laat zien. Een hoge cortisolwaarde is een indicatie van te veel stress.

Verschillende wellnesshotels bieden speciale anti-stress/burnout arrangementen.

Niet iedereen is hetzelfde

We zijn allemaal verschillend en hebben onze voorkeuren. Kies de behandeling/therapie die u het meest aanspreekt en overleg met uw arts als u onder behandeling bent.

Voorafgaand aan een behandeling/kuur krijgt u in veel gevallen een intake over uw gezondheidssituatie. Meld eventuele klachten zodat hier bij de behandeling rekening kan worden gehouden.