Bad Ems, keizerlijk kuuroord aan de Lahn

Door de ligging aan een rivier, de prachtige architectuur en de bronnen langs de rivier doet Bad Ems denken aan Karlovy Vary in Tsjechië. Verschillen zijn er ook; zo zijn in Bad Ems de ondergrondse bronnen aan de rivier niet toegankelijk maar kan je hier wel badderen in het thermale water. Vroeger in de baden van het oude Kurhaus en nu in de nieuwe Emser Therme. Recent is naast de thermen het Emser Thermenhotel geopend. Aan de Lahn gelegen en met Bademantal-doorgang naar de thermen.

Wellness aan de Lahn

De oude thermen hebben sinds december 2012 plaats gemaakt voor een prachtig nieuw thermencomplex. Met thermen- en saunalandschap, zowel binnen als buiten, en een fitness- en wellnesscentrum.

Geniet van het Emser thermaal water in de diverse binnenbaden, de grote whirlpool en het buitenbad met tegenstroom-deel en watermassage. Bijzonder is de Emser Salzinhalation-ruimte waar het beroemde Emser zout verstoven wordt. Goed voor de luchtwegen net zoals het Sidroga Kruidenstoombad met originele Sidroga-kruiden. Beide bevinden zich in het thermaal-deel van de thermen.

In het sauna-deel zijn diverse sauna’s, stoombad, sanarium en een ligweide aan de Lahn waar je naakt kan recreëren (deze ligweide is afgescheiden van de ligweide van het thermen-deel). Bijzonder is de FlussSauna, een buitensauna in de rivier.

Zomers is in de tuin van het thermen-deel een sportbad gevuld met leidingwater geopend. Het thermaal water is namelijk niet geschikt om actief baantjes in te trekken. Zo is het advies om rond de 20/25 minuten in het thermaal water te verblijven om daarna circa een half uur te rusten.

Naast het thermaal- en saunalandschap biedt de Emser Therme de FitnessPanorama  en WellnessGalerie voor verschillende massages, pakkingen, baden, hamam- en gezichtsbehandelingen. De horeca bij Duitse thermaalbaden en saunacomplexen is vrijwel altijd vrij eenvoudig van opzet; zelfbedieningsrestaurant Halberts biedt smakelijke gerechten met vooral ingrediënten uit de regio.


Sanus per aquam

Het thermaal water van Bad Ems bevat meer dan 20 mineralen en sporenelementen; bicarbonaat, natrium en chloride maken het zo bijzonder. Deze natriumchloride koolzuurhoudende warmwaterbronnen komen boven de grond met een temperatuur  tussen de  27 tot 57 °C  en het water is met name heilzaam bij spijsverteringsklachten en de ademhaling. De Emser bevolking kan nog altijd uit een van de bronnen water tappen om te gebruiken bij gezondheidsklachten.

Beroemd zijn de Emser Pastillen die gebruikt worden bij keelpijn, verkoudheid en door zangers bij heesheid. Het Emser zout werd en wordt ook gebruikt om te gorgelen; een speciale gorgelruimte was hiervoor ingericht in het Kurhaus om in alle rust te gorgelen.

Maak een wandeling langs de verschillende bronnen en proef het water. Start de wandeling om de hoek bij het voormalige Kurhaus, nu het Häcker’s Hotel, bij de Robert Kampe Bron die tot 8 meter hoog kan spuiten. Vervolgens langs de Römerbrunnen naar de Bronnenhal in het Häcker’s Hotel. Deze bronnenhal met de Kesselbrunnen, de Kaiserbrunnen en de beroemdste, de Emser Kränchen, is vrij toegankelijk.

Gerenommeerde Ayurveda kliniek

In een vleugel van het Häcker’s Hotel bevindt zich de gerenommeerde Maharishi Ayurveda Klinik onder leiding van Dr. Karin Pirc. Als eerste Europese arts werd zij in 2006 bekroond als beste Ayurveda arts met de Indiase ‘Global Hakim Ajmal Khan Award’.

Keizerlijk kuuroord

Bad Ems wordt wel een keizerlijk kuuroord genoemd. Een verwijzing naar een van de beroemdste kuurgasten, Keizer Wilhelm I, die in totaal bijna 20 jaar lang hier verbleef om te kuren. Verder werd Bad Ems bezocht door de Europese hoogadel, regerende vorstenhuizen en door de geleerde en mondaine wereld. Tsaar Alexander II, Koning Georg IV van Engeland, Koningin Amalia van Griekenland, Koning Leopold I van België zijn slechts enkele namen. Bad Ems heeft een zeer lange kuurtraditie; het kan als een van de weinige in Duitsland een ononderbroken bestaan als kuuroord sinds de Middeleeuwen documenteren. Ook de Oranjes zijn hier geweest. Tussen 1710 en 1725 bouwden de Oranjes het indrukwekkende barokke Vorstelijk Oranje-Nassau’s Badhuis en daarmee heeft deze kuurstad één van de mooiste kuurgebouwen in Duitsland aan het Oranjehuis te danken.


Naast dit Kurhaus (nu Häcker’s Hotel) is het Kuurtheater, Casino, het kuurpark langs de Lahn en de Russisch-orthodoxe kerk slechts enkele van de bezienswaardigheden. Wandel zelf door het historische centrum of neem deel aan een van de themarondleidingen; de gidsen dragen soms een historisch kostuum.

De Kurwaldbahn, met 78% stijging een van de steilste ter wereld, brengt u naar het kuurgebied Bismarckhöhe voor een prachtig uitzicht op het stadje en de Lahn. De 900-kilometer lange Limes route, Unesco werelderfgoed, voert door het centrum.

Omgeving

In de omgeving van Bad Ems vindt u niet alleen Koblenz en het Middelrijn-dal (Unesco werelderfgoed) met de vele burchten maar ook de Moezel met haar wijngaarden en bekende wijndorpen als Cochem en Traben-Trarbach. Op 20 kilometer ligt Höhr-Grenzhausen in het Westerwald dat vooral bekend is om haar keramiek en waar vaak speciale markten zijn.

Fietsen en wandelen kan langs de Lahn maar ook in het prachtige natuurgebied van het Westerwald. Langs de Lahn zijn speciale routes uitgezet; de Lahnradweg en de Lahnwanderweg met als mooiste gedeelte van de route de 4 etappes van Limburg a.d. Lahn via Nassau en Bad Ems naar Lahnstein (ca. 70 km). Daarnaast zijn er vanaf het kuurgebied Bismarckhöhe drie Nordic Walking parcours. Met verschillende moeilijkheidsgraden; de blauwe Fürstweg van 2.9 km, de rode Köningsweg van 5.6 km en de bijna 9 km lange zwarte Kaiserweg.

Bad Ems ligt op circa 330 kilometer van Utrecht.

Aanbod

Verblijf bijvoorbeeld in het nieuwe Emser Thermenhotel, gelegen naast de thermen en met Bademantel-doorgang. Of het Häcker’s Grand Hotel****, een stijlvol en klassiek hotel dat in 1711 werd gebouwd als een majestueus badhuis voor de adel. In de bar Crystal Horse geniet u van een tropische cocktail of een lekker kopje koffie met gebak. Het à-la-carterestaurant Benedetti serveert typisch Duitse specialiteiten en internationale gerechten. Grote troefkaart van dit hotel zijn de uitgebreide wellnessfaciliteiten. Zo kunt u gebruik maken van meerdere sauna’s, stoombaden, bubbelbaden (binnen en buiten) en een thermaal binnenzwembad (32 °C).

  Booking.com