Page content

Ayurvedatherapie

Ayurveda is een geneeskunde die al meer dan 5.000 jaar onderdeel uitmaakt van de Indiase samenleving. Op dit moment bieden meer dan 100 universiteiten opleidingen in de traditionele ayurveda geneeskunde en zijn er circa 2.500 ayurvedische ziekenhuizen.

Ayurveda staat voor een holistische aanpak waarbij de ziekte/disbalans niet centraal staat maar de mens. Daarnaast zijn er geboden en geen verboden en werkt ayurveda langzaam maar zeker. Ook buiten India wordt steeds vaker ayurveda toegepast. In spa’s, wellnesscentra of speciale klinieken.

De traditionele ayurveda richt zich op medische en helende behandelingen onder toezicht van een arts. Het is een holistische benadering met leefstijladviezen en niet in te passen in een behandeling van een uur. Dit is dan ook de voornaamste reden dat de ayurvedische behandelingen in de spa’s, wellnesscentra veelal zijn aangepast aan de westerse leefstijl en vooral gericht zijn op preventie.

Balans in mind, body & spirit

Ayurveda gaat uit van de gedachte dat de wereld en onze lichamen bestaan uit vijf elementen: aarde, vuur, water, lucht en ruimte. In elk lichaam zijn deze elementen in een bepaald patroon aanwezig en vormen gecombineerd in paren de drie dosha’s:

– vata (ruimte en lucht)

– pitta (vuur en water)

– kapha ( aarde en water)

Iedereen bezit deze drie dosha’s; in verschillende gradaties, met vaak een of twee dominant.

Ayurveda behandelingen

De onderstaande behandelingen komt u vaak tegen in de ayurveda spa’s …

Abhyanga – deze totale lichaamsmassage met sesamolie wordt vaak uitgevoerd door 2 therapeuten, een zogenaamde 4-handen massage. Deze massage brengt de dosha’s meer in balans, heeft een afvoerende ontgiftende werking en verlicht gewrichtspijn en spierstijfheid.

Pinda Sweda – massage met speciale kruidenstempels. Ter verlichting van o.a. artritis, lage rugpijn en andere ontstekingen.

Pizhichil – ook wel genoemd een koninklijke behandeling. Tijdens deze verjongende ervaring stromen warme kruidenoliën over het lichaam. Het is een langzaam proces dat het immuunsysteem verstrekt en de flexibiliteit verhoogt.

Shirodhara – tijdens deze behandeling is er een continue stroom van warme vloeistof zoals kokosnootwater of sesamolie over het voorhoofd. Dit om geest en lichaam te revitaliseren. Deze behandeling reduceert stress, verbetert het geheugen en normaliseert slaappatronen.

Tan Lepa – deze behandeling stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het begint met een massage met kruidenolie en wordt gevolgd door een lichaamspakking welke afgestemd is op de dosha’s. Het heeft een ontgiftende revitaliserende werking.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken in India en daarbuiten die de effectiviteit van ayurveda aantonen. In Noorwegen toonde onderzoek aan dat ayurvedische reinigingstherapie een positief effect heeft op de pijnbeleving, angsten, moeheid en depressieve gevoelens bij fibromyalgie patiënten.

Harvard Medical School onderzocht de 5-daagse therapie Panchakarma en toonde aan dat deze therapie prima toegepast kan worden bij gedragsverandering voor een gezonde leefstijl.

Aanbod

India is het land van de ayurveda maar ook dichterbij kunt u een ayurvedakuur volgen. Zo zijn Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld landen met gerenommeerde ayurvedahotels. Bekijk onze selectie of neem contact met ons op voor een voorstel op maat!