Hooibad
Er zijn vele regionale behandelingen en het hooibad is er een van. De Alpen en met name Zuid-Tirol is het land van het hooibad. Het is een traditionele kuur met speciale grassoorten die op de berghellingen groeien.
Al meer dan een eeuw oud
In vroege tijden sliepen de hooiers na gedane arbeid in het verse hooi. Tot hun verbazing werden ze de volgende ochtend verkwikt wakker, zonder spierpijn. Onder invloed van de warmte komen namelijk cumarine (geurstof), vitaminen, looistoffen en etherische oliën vrij. Uit hedendaags wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hooibaden verlichting brengen bij artrose, ischias en reuma. Daarnaast bevorderen hooibaden de doorbloeding en de stofwisseling en hebben ze een weldadig effect op de huid.
Geneeskrachtige werking door warmte
Eerst wordt het hooi ondergedompeld in een warmwaterbad met een temperatuur van 40 °C. Vervolgens wordt de ‘hooibader’ tot zijn nek met hooi bedekt. Onder invloed van de warmte begint het hooi te gisten en komen etherische oliën vrij - dat is het moment waarop de positieve werking van de ho
Het in Zuid-Tirol voor de hooibaden gebruikte hooi is afkomstig van berghellingen boven 1500 m boven zeeniveau. Hierin komen tot wel 150 verschillende geneeskrachtige kruiden en bloemen voor. Met als belangrijkste vrouwenmantel, bijvoet, bergkamille, keukenkruid, arnica, gentiaan, primula, zeepkruid en planten uit de hanenvoetfamilie zoals boterbloem.
Vroeger was het alleen mogelijk om in de zomer een hooibad te nemen maar nu kan het hele jaar.