Page content

Radon- en heilstollentherapie

Radon, een natuurlijk edelgas, wordt al vele jaren toegepast bij de behandeling van reuma.

Radon zit overal in de lucht en in de aardkost, in uiteenlopende concentraties. Als bronwater is omgeven door radongas kan het eveneens radon bevatten. Aan radontherapie wordt een ontstekingsremmende en pijnverzachtende werking toegeschreven. In het bijzonder bij ziekte van Bechterew, artrose, fibromyalgie, reuma, ziekten aan de luchtwegen en huidziekten heeft radon deze eigenschappen bewezen.

Radontherapie is alleen mogelijk na consult bij een arts.

Ruim 100 jaar geleden werd Bad Kreuznach het eerste kuuroord ter wereld met radontherapie en wereldberoemd door de combinatie met het heilzame zoute water. Alleen na bezoek van een kuurarts in het Gezondheidscentrum is een kuur in de Radonstollen mogelijk. Een kuur bestaat gewoonlijk uit 9 tot 12 ‘zittingen’ van een uur gedurende 2 tot 3 weken.

Locaties voor radontherapie zijn Bad Kreuznach (Duitsland) en de Gasteiner Heilstollen in Bad Gastein (Oostenrijk).

De Heilstollentherapie vindt plaats in stilgelegde mijnen of grotten. Het microklimaat hier wordt bepaald door een stabiele zuiverheid van de lucht, waarin vrijwel geen zweefstoffen en allergenen aanwezig zijn. De koele temperatuur en de hoge luchtvochtigheid verbeteren de ademhalingsfunctie.

In Duitsland zijn een tiental kuuroorden waar deze Heilstollentherapie wordt aangeboden. Deze kuuroorden die aangesloten zijn bij het Deutschen Heilstollen Verband zijn o.a.

  • Aalen, Oost-Württemberg
  • Bad Fredeburg, Sauerland
  • Bad Grund, Harz

Heilstollentherapie is heilzaam bij allergieën en klachten aan de luchtwegen.