Page content

Modderbehandelingen

Modder maar ook veen, slik, fango en leem zijn een natuurlijk geneesmiddel dat hun wonderbaarlijke kracht laat zien in pakkingen en baden.

Natuurlijke modder vitaliseert, regenereert en activeert de bovenste huidlagen. Het zorgt voor veel warmte en heeft een ontspannende werking op gewrichten, spieren, het gehele lichaam maar ook de psyche. De natuurlijke modder is rijk aan voedingsstoffen en huminezuren en heeft een reinigende werking op de huid. De modder geeft zijn waardevolle werkzame stoffen en sporenelementen aan de huid af en doet droge en rijpere huid er gladder en jonger uitzien.

Verder pluspunt is dat de natuurlijke modder warmte opslaat. Anders dan water slaat de modder de warmte langer op en geeft deze ook weer gelijkmatiger af. Ideaal om het lichaam te verwarmen, spieren soepeler te maken en de beweeglijkheid van gewrichten te bevorderen.

Modder of moor wordt wel het zwarte goud genoemd. Gedurende vele duizenden jaren heeft het zijn heilzame krachten vergaard en wordt nu vlakbij de erkende modderkuuroorden gewonnen. Vaak zijn er rondleidingen in deze gebieden.

Moorbaden en – pakkingen

Modder wordt toegepast als modderbad en -pakking en is heilzaam bij spier- en gewrichtsklachten en huidproblemen. Een moorbad is een van de meest inspannende behandelingen; er wordt wel gezegd dat het voor een natuurlijke koorts zorgt. Kan je een normaal bad geen 42 graden verdragen, in een moorbad wel en deze warmte helpt om spierspanningen te verhelpen, pijn te verzachten en de beweeglijkheid van gewrichten te bevorderen. Het is een bijzondere ervaring om in een modderbad te liggen en de kleine vezeltjes van duizenden jaren te voelen. Omdat een moorbad zeer inspannend is, is de duur de eerste keer 15 minuten en daarna circa 20 minuten.
Modderpakkingen kunnen zowel koud als warm (tot 48 graden) toegepast worden, vaak voor de behandeling van bepaalde delen van het lichaam.

In Duitsland zijn een aantal bekende en erkende modderbadplaatsen.