Page content

Kneipp

Kneipp kennen we in Nederland vooral van de badoliën en kruidentheeën maar in Duitsland is de Kneipp-therapie een begrip voor gezondheid. Al meer dan 150  jaar staat deze therapie voor wellness van lichaam en geest of eigenlijk medical wellness. De Kneipp-therapie is namelijk wetenschappelijk bewezen.

Het wordt niet alleen toegepast in de Kneipp-kuuroorden en gezondheidsbaden maar ook bij kinderdagverblijven en scholen. En bij veel sneeuw ligt een Kneipp-behandeling direct voor de deur. Zo simpel kan het zijn …

Het verhaal achter Sebastian Kneipp

Het eerste grootste succes van priester Sebastian Kneipp was zijn eigen herstel. Hij leed aan tbc en zijn artsen konden niets meer voor hem doen. Bij het lezen van medische boeken ontdekte hij de kracht van het water en paste dit op zichzelf toe. Al was het winter hij nam een bad in de ijskoude Donau. Dit was het begin van zijn herstel en na dit legendarische bad volgden er nog vele. Dit was het begin van de Kneipp-therapie, een holistische therapie die bestaat uit vijf onderdelen:

Innerlijke balans – balans tussen lichaam en geest

Een wezenlijk onderdeel van de therapie bestaat uit het (terug)brengen van rust en ontspanning. Vaak zijn kleine aanpassingen en tips om ongezonde gewoonten te veranderen, al genoeg om de innerlijke balans te herstellen.

Beweging

Dat dagelijks actief bezig zijn goed is, behoeft eigenlijk geen toelichting. Binnen de therapie worden activiteiten aangeboden van diverse workouts, pilates, tai chi, pilates tot wandelingen inclusief nordic walking.

Kruiden – de essentie van moeder natuur

Vele planten bezitten ongekende heilzame krachten. De behandeling met planten en kruiden is een van de oudste behandelmethoden. In de Kneipp-kuuroorden ziet u vaak een apothekers-tuin met planten en kruiden met daarbij vermeld de aandoeningen waarvoor deze heilzaam zijn.

Voeding, vermaak & gezondheid

Gezonde voeding behoeft ook geen toelichting. In de kookscholen in de kuuroorden wordt geleerd de eenvoudige dingen op waarde te schatten. De kuuroorden bieden ook vaak speciale kuren, zoals sapvasten, speciale diëten bij spijsverteringsproblemen en de Schroth-kuur.

De kracht van het water

Zonder water is er geen leven. Binnen de Kneipp-kuur zijn er meer dan 100 verschillende behandelingen met warm en koud water die een positieve werking bewerkstelligen. Voor aandoeningen van hart- en circulatieproblemen tot reuma en stofwisselingsstoringen.

Kneippen in Bad Wörishofen

Bad Wörishofen is de plek waar Sebastian Kneipp 120 jaar geleden zijn kuur populair maakte. Het is alles Kneipp wat hier de klok slaat. In het Kneipp Museum komt u alles te weten over de vijf zuilen en in de drie kruidentuinen vindt u alles uit de huisapotheek van Kneipp. Beweging is een belangrijk onderdeel en het Kneipp-bospad en de ruim 250 kilometer aan fiets- en wandelpaden bieden dit volop. Een Kneipp-parcours is o.a. te vinden in de Therme Bad Wörishofen.

Kneipp kuuroorden en gezondheidsbaden

Er zijn circa 60 kuuroorden en gezondheidsbaden die zich Kneipp-kuuroord mogen noemen. Deze Kneipp Kurorten moeten voldoen aan diverse criteria. De bovenstaande symbolen vindt u terug in deze plaatsen.

Een aantal bekende zijn Bad Marienberg in het Westerwald, Bad Iburg en het al genoemde Bad Wörishofen in de Allgäu. Bad Wörishofen behoort samen met o.a. Bad Hindelang, Bad Laasphe en Bad Schandau tot de Premium-Class Kneipp Kurorte met luxe hotels.

In meerdere hotels/thermen zijn ook Kneipp-baden en in het Sauerland in kuuroord Olsberg is een heuse Kneippwandelroute uitgezet. Met zes plekken waar op blote voeten in het water van beekjes en riviertjes kan worden gelopen. Er zijn verschillende etappes met Kuurpark Olsberg als start- en eindpunt.

Indicaties

De Kneipp-kuur is een effectieve methode en in de lange lijst van aandoeningen waarvoor het heilzaam is, staan: aandoeningen aan de ademwegen, nieren, stofwisselingsproblemen, stress en oververmoeidheid, hart- en circulatieproblemen, reuma en allergie.

Een Kneipp-kuur volgen?

Wilt u een Kneipp-kuur volgen? Wij geven graag advies. Neem contact op voor de mogelijkheden!