Kuuroorden in de Allgäu: Kneipp, Schroth en thermale baden

Kuuroorden in de Allgäu: Kneipp, Schroth en thermale baden

In de prachtige regio Allgäu in het zuiden van Duitsland liggen verschillende kuuroorden met als een van de bekendste het Kneipp-kuuroord Bad Wörishofen en Oberstaufen.

Bad Wörishofen is de plek waar Sebastian Kneipp 120 jaar geleden zijn kuur populair maakte. Het is alles Kneipp wat hier de klok slaat. In het Kneipp Museum komt u alles te weten over de vijf zuilen en in de drie kruidentuinen vindt u alles uit de huisapotheek van Kneipp. Beweging is een belangrijk onderdeel en het Kneipp-bospad en de ruim 250 kilometer aan fiets- en wandelpaden bieden dit volop. Gebruik ook een van de vele Kneipp-bekkens en breng een bezoek aan de Therme Bad Wörishofen.

Deze tropische oase van 5.000 m² onder een glazen koepel biedt acht verschillende zwembaden met water dat rijk is aan zwavel, jodium en zout ter verlichting van chronische gewrichtspijn en stoornissen in de bloedsomloop. Verder vindt u hier ook een Kneipp-parcours en saunalandschap van 2.000 m² met  stoombaden en sauna’s.

Verblijf hier in een van de heerlijke wellnesshotels zoals Golf & Spa Tanneck, gelegen in een mooie groene omgeving aan de rand van het kuuroord. Kom tot rust in het wellnesscentrum met o.a. een Kneipp-afdeling en een activiteitenprogramma. In het historisch centrum van Bad Wörishofen ligt het Sebastianeum. Dit resort dat gesticht is door Sebastian Kneipp, biedt o.a. een KneippSPA met overdekt zwembad, wintertuin, bubbelbad en Kneipp-saunalandschap met Finse, rode licht- en biosauna, ijsfontein en ontspanningsruimte. U vindt hier ook een moderne therapie en Kneipp-badafdeling met medisch team voor interne geneeskunde, natuurgeneeskunde, chiropractie, sportgeneeskunde en acupunctuur. Geniet ook van het zonneterras en park met 5-zuilentuin en Aziatische meditatietuin.

Beide hotels bieden ook speciale kuren; voor meer energie, afslanken (ook vasten) en de klassieke individuele Kneippkuur. Meer info ...

Schwäbische Bäderstrasse

Deze route verbindt 9 kuuroorden van Bad Wörishofen naar Überlingen aan de Bodensee. Komend vanuit Bad Wörishofen is het eerstvolgend kuuroord Bad Grönenbach en vervolgens Bad Waldsee en Bad Wurzach die op 10 kilometer afstand van elkaar liggen. Ook hier vele wellness- en kuurmogelijkheden.

Bad Waldsee – modder, thermaalwater en Kneipp

Bad Waldsee met haar historische centrum is idyllisch gelegen tussen twee meren. Het is niet alleen een geneeskrachtige modderbadplaats en Kneipp-kuuroord van de premium klasse maar biedt ook twee thermaalbaden. In deze thermen kunt u o.a. modderbaden en -pakkingen en behandelingen volgens Kneipp ervaren. De Waldsee Therme is een modern thermaalbad waarvan de bassins gevoed worden met fluoride- en zwavelhoudend bronwater vanuit de warmste bron van Oberschwaben met een temperatuur van bijna 65 °C. Hier vindt u vier binnen- en twee buitenbaden met whirlpools, massagedouches, tegenstroom etc. Regelmatig wordt er aquagym en aquabiking gegeven.

Voor degenen die liever baantjes willen trekken is het Thermalbad in het Maximilianbad geschikt. Een spiegel boven het 25 meter lange bad vergemakkelijkt het rugzwemmen dat orthopedisch gezien de aanbeveling verdient.

Bad Wurzach –  modder en thermaal water

Vlakbij Bad Waldsee ligt Bad Wurzach, de oudste modderkuurbadplaats van Württemberg met  ruim 75 jaar ervaring in moddertherapie. Met de modder uit de omliggende moerassen worden de meest uiteenlopende klachten met succes behandeld. Bad Wurzach is ook een van de jongste warmwaterbadplaatsen van het land. Het circa 12.000 jaar oude fluoridehoudende natrium-hydrogeencarbonaat-water wordt sinds eind 1996 therapeutisch ingezet in de moderne warmwaterbaden van het Vitalium.

Op een oppervlakte van 3200 m² biedt het Vitalium een thermaalbad met binnen- en buitenbad,een saunalandschap en een wellnesscentrum met een ruime keuze aan massages en baden.

Allgau

Oberstaufen, het Schroth-kuuroord

In het zuiden van de Allgäu, in het Alpenvoorland, ligt Oberstaufen. Als enige in Duitsland mag dit klimaatkuuroord het predicaat Schroth SPA voeren en het is wereldberoemd vanwege deze Schroth-kuur. De kuur werkt preventief maar heeft ook een geneeskrachtige werking. Zo geeft de kuur verlichting bij diverse aandoeningen zoals problemen met de stofwisseling, hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk), reuma, jicht en chronische ontstekingen. De Schroth-kuur zorgt daarnaast ook voor gewichtsafname en ontslakking van het lichaam.

Verblijf in een van de wellnesshotels die dit gezellige dorp rijk is. Verschillende wellnesshotels bieden de mogelijkheid voor het volgen van een Schroth-kuur zoals Concordia Wellness & Spa Hotel en Lindner Parkhotel & Spa. Beide hotels bieden de originele Schroth-kuur (vanaf € 658 p.p. inclusief 7 overnachtingen op basis van volpension).