Page content

Algenbaden en -pakkingen

Zee-algen of zeewieren staan bekend om hun regenererende, remineraliserende en revitaliserende eigenschappen. Algen zijn in staat om de actieve bestanddelen van de zee in hun cellen op te slaan, zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze zijn voor het menselijk lichaam belangrijk, omdat ze allerlei lichaamsprocessen op gang brengen. Algen hebben ook een ontgiftende werking doordat hun capaciteiten het weefsel sneller kunnen zuiveren van gif- en afvalstoffen. Een algenkuur is dan ook een prima detoxkuur.

De algen kunnen toegepast worden als pakking of bad en is heilzaam bij spier/gewrichtsklachten, huidklachten, stress.

Algenbaden en algenpakkingen zijn behandelingen die thuis horen binnen de thalassotherapie.

Algen worden wel het groene goud genoemd. Niet voor niets gezien hun bijzondere eigenschappen en mogelijkheden.

Het groene goud

Ongeveer 3 miljard jaar geleden evolueerden op ondiepe plaatsen in de zee, als gevolg van temperatuurveranderingen en zonnestraling (ultraviolet), een aantal complexe moleculen zich tot eencellige micro-organismen die chlorophylpigmenten bevatten. Dit zijn de Cyanophycae, beter bekend als Blauwe Zeewieren.

De grote hoeveelheid zuurstof die deze Blauwe Zeewieren vervolgens produceerden, steeg op in de atmosfeer en vormde de ozonlaag (een barrière voor ultraviolette straling) en zo kreeg meer leven de kans zich te ontwikkelen. 1.3 biljoen jaar later ontstonden de rode, groene en bruine algen. 400 miljoen jaar geleden, waagde de groene alg zich uit het water en was de basis van de hogere planten.

Wist u dat 70% van de zuurstof die wij inademen, geproduceerd wordt door zee-algen?

Zee-algen hebben geen wortel of vaten, uitwisselingen met het zeewater vinden plaats via hun gehele oppervlakte. Ze nemen de rijkdommen van de zee in zich op, stoffen uit de zee worden tot 50.000 keer geconcentreerd. Hun weefsel bevat 1000 keer meer jodium, 100 keer meer calcium, 10 keer meer magnesium en koper en 20 keer meer vitaminen dan landplanten. Een kilo zee-algen bevat ongeveer evenveel werkzame ingrediënten als 100.000 liter zeewater!

Zee-alg is het nieuwe voedsel van het derde millennium. Het is rijk aan koolhydraten en vezels en het is vetarm. Daarnaast bevat het vitamine A, B1, B2 en C en diverse mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en kalium. Geregeld zee-algen eten kan een positief effect hebben op het zenuwstelsel, de klieren, de bloeddruk en het cholesterolniveau. Daarnaast bevat zee-alg nog een belangrijk ingrediënt, jodium. Jodium krijg je niet zoveel binnen, alleen bijv. uit brood en zeevis.

Dagelijks heb je tussen de 150 en 300 microgram jodium nodig. Eet je twee keer per week zeevis of elke dag een stapel boterhammen dan lukt dat prima. Uit een onderzoek in 1987-1988 bleek echter dat 1 op de 5 vrouwen te weinig jodium binnenkreeg. Een jodiumtekort is niet ongevaarlijk. Het zorgt ervoor dat je schildklier langzamer gaat werken, daardoor gaat je hartslag omlaag, vertraagt je stofwisseling en word je dikker.

De rijkdom van zee-algen bestaat uit zes soorten vitale stoffen:

1. VITAMINEN
Zee-algen zijn een belangrijke bron van vitaminen, met name:
• Vitamine C, met tonifiërende eigenschappen, anti-oxidant
• Vitamine E, anti-vrije radicalen werking
• Vitamine B (met name B12), voorkomt huidveroudering

2. VETTEN
Zee-algen hebben een laag vetgehalte (minder dan 5%). Deze vetten bestaan grotendeels uit meervoudig onverzadigde vetzuren die de huid hydrateren.

3. MINERALEN
Zeewieren onttrekken mineralen aan de zee. Het mineraalgehalte kan tot 36% van de droge massa bedragen. Ze hebben een bijzonder hoog gehalte aan macro-elementen, zoals magnesium, en sporenelementen, zoals jodium, ijzer, zink en selenium.

4. CARBOHYDRATEN
De carbohydraten in zee-algen bestaan voornamelijk uit polysaccharidevezels. Niet oplosbare vezels hebben een positieve invloed op de darmen en voorkomt constipatie. De oplosbare vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en hebben ook een positieve invloed op de darmen. Het vertraagt bovendien de opname van suikers en vetten.

5. ANTI-OXIDANTEN
De meeste zee-algen bevatten polyphenolen, met name phlorotannines, die vrije radicalen bestrijden. Zee-algen bevatten ook een groot spectrum aan carotenoïden met anti-oxiderende eigenschappen die de huidcellen beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

6. PROTEÏNEN
Proteïnen construeren en behouden het spierweefsel. De hoge kwaliteit van de proteïnen die gevonden worden in zee-algen is te danken aan de essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan produceren.