Page content

Thermaalbad

Al van oudsher worden thermale bronnen bezocht voor het verlichten van klachten. Op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk waren er in Rome maar liefst meer dan duizend thermen. Maar ook in andere landen van Europa werden thermen gebouwd. Daar waar bij voorkeur warme bronnen waren. In Duitsland (Baden-Baden, Aken, Wiesbaden), Spanje, Engeland (Bath), Frankrijk (Aix-les-Bains) en Turkije verrezen grote thermen.

Sanus Per Aquam, gezondheid door water

Niet verwonderlijk dat de thermen toen en nu zo populair waren. Water in het algemeen is een natuurlijke bron van welzijn en biedt een buffer tegen de voorbijrazende tijd, tegen stress en vermoeidheid. Een stap naar gezondheid, energie en revitalisatie. Of u het nu drinkt of erin baadt.

Het thermale water heeft daarnaast bijzondere heilzame eigenschappen. Het thermale water komt diep uit de aarde en heeft zich tijdens zijn ondergrondse reis door de rotslagen verrijkt met mineralen en sporenelementen. Denk aan magnesium, calcium, natrium en zwavel.

Er zijn drink- en badkuren en elke bron heeft zijn specifieke eigenschappen: afslankend, destressend of voor een specifieke kwaal, zowel psychisch als fysisch. Denk bijvoorbeeld aan reuma en psoriasis maar ook hartklachten, spijsvertering en ademhaling. In het algemeen kan worden gezegd dat een thermaalbad heilzaam is bij spier- en gewrichtklachten en een destressend effect heeft.

Tips voor het bezoeken van een thermaalbad

  • Bij thermale baden zijn vaak ook saunapleinen; deze zijn vrijwel altijd alleen ongekleed te bezoeken maar het thermale bad is alleen gekleed.
  • Het thermale water heeft invloed op de circulatie en doorbloeding en is vaak inspannender dan u denkt. Daarom rustig bewegen en niet langer dan 20-30 minuten in het thermaalbad verblijven.
  • Na een verblijf in het thermaalbad ontspannen gedurende circa 30 minuten om te regenereren; een massage optimaliseert dit proces.
  • Eet niet te weinig maar ook niet te veel voordat u naar een thermaalbad gaat; drink wel genoeg en eet tussendoor iets lichts.
  • Thermaalbaden bieden vaak ook  de mogelijkheden van Kneipp-baden; deze wisselbaden van warm en koud water stimuleren de circulatie extra.
  • Onderschat de warmtewerking van een whirlpool niet; deze is vergelijkbaar met een sauna van 85 °C. Verblijf er daarom niet te lang in.
  • Dit zijn algemene tips; lees altijd de aanwijzingen in het thermaalbad ter plekke.

Op WellnesSelect vindt u een selectie van thermale baden onder Kuuroorden. Wilt u graag advies? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek door de universiteit van Graz heeft aangetoond dat een verblijf in een thermaal bad van 25 minuten een significante verlaging van het cortisolniveau, ook wel het stresshormoon genoemd, in het lichaam laat zien. Een hoge cortisolwaarde is een indicatie van te veel stress.

De Erasmus Universiteit heeft geconcludeerd na bestudering van testen onder 498 patiënten dat thermale baden een positief effect heeft op de verminderen van pijn en verhogen van de kwaliteit van leven bij artrose.