Page content

Klimaattherapie

Klimaattherapie kan men ervaren aan zee of in de bergen en bekende vormen van deze therapie zijn de ligkuur, het luchtbad, de heliotherapie (zonnekuur) en de klimatische terreinkuur (outdoor-walking).

Lucht- of klimaatkuuroorden

Al meer dan 100 jaar is het Zwitserse Davos voor de Nederlanders het bekendste klimaatkuuroord. Hier bevindt zich het Nederlands Astmacentrum voor patiënten met moeilijk te behandelen astma. Het is een bijzondere plek om weer op adem te komen maar er zijn er meer.

Zo vindt u tussen Bad Münster en Bad Kreuznach het grootste inhalatorium van Europa. Geopend vanaf Pasen tot oktober/november zorgen de zogenaamde ‘gradierwerken’ voor een heilzame zoute lucht.

In Duitsland kent men het Heilklimatischen Kurort label welke garant staat voor de luchtkwaliteit en de therapeutische werking van het klimaat. Deze zijn ondermeer

– Bad Münster – Naheland (met grootste inhalatorium van Europa)

– Daun in de Eifel

– Willingen en Winterberg in het Sauerland

Binnen deze groep van 51 kuuroorden zijn er 16 met een speciaal Premium-Klasse certificaat. Deze hebben ze verkregen door hun speciale verbintenis met de natuur. Bijvoorbeeld door het gebruik locale producten om de CO2 uitstoot te beperken.

Deze zijn onder meer

– Bad Hindelang (ook allergievriendelijk kuuroord)

– Bad Lippspringe (Nordrhein-Westfalen)

– Oberstaufen in Beieren (ook Schroth-kuur)

Indicaties

Klimaattherapie helpt vooral bij aandoeningen aan de luchtwegen, huidziekten, hart/vaatproblemen, oververmoeidheid en herstel na ziekte.