Page content

Hydrotherapie

Hydrotherapie bestaat uit het in contact brengen van het lichaam met warm en koud water. Dit met allerlei soorten baden, kompressen, pakkingen, watermassages, inhalaties en oefeningen in het water.

Therapie met warm water zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur waardoor de hersenen, het zenuwstelsel en de circulatie van lymfe en bloed worden gestimuleerd. De warmte zorgt er tevens voor dat de spieren zich ontspannen en de gewrichten losser worden. Als het lichaam gaat zweten, worden tevens gifstoffen uitgezweet.

Behandelingen met koud water vertragen juist de lichaamsfuncties en zorgen ervoor dat de bloedvaten zich samentrekken. Hierdoor wordt vers zuurstofrijk bloed door het gehele lichaam gestuwd waardoor gifstoffen snel worden afgescheiden. Voor koudetherapieën worden baden, douches, voetbaden en plaatselijke toepassingen gebruikt.

Wisselbehandelingen, afwisselend koud en warm water, zorgen voor een verbeterd immuunsysteem, een betere algehele gezondheid.

Thalassotherapie is een vorm van hydrotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van zeewater en ingrediënten uit de zee zoals zee-algen.

Indicaties

Hydrotherapie is met name heilzaam bij huidproblemen, spier- en gewrichtsklachten.

Wetenschappelijk onderzoek

Een bezoek aan thermale baden is vaak heilzaam bij huidklachten zoals eczeem en psoriasis. Zo laat een recent onderzoek zien onder meer dan 10.000 mensen gedurende een periode van acht jaar.

Dit onderzoek is uitgevoerd tussen 2001 en 2009 in het Hydrotherapiecentrum Avène in het zuiden van Frankrijk. Geopend vanaf maart tot oktober is dit centrum speciaal voor gasten met huidklachten. Het thermale water wordt hier toegepast bij de behandelingen van eczeem, psoriasis maar ook brandwonden. Het water is rijk aan silicaat en sporenelementen welke de huid kalmeren en verzachten. Het lage zoutgehalte zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt.

Het succes van de behandeling is door 300 wetenschappelijke studies bevestigd waaronder dit recente onderzoek. Gedurende 3 weken werden ruim 10.000 gasten met klachten als eczeem en psoriasis behandeld. Het programma bestond uit dagelijkse baden van 20 minuten, besproeiingen met het thermale water en het drinken ervan. Afhankelijk van de aard van de aandoening werd dit aangevuld met speciale Avène crème, kompressen met thermaal water en onderwatermassages.

Aan het begin en aan het einde van het 3-wekenprogramma werden de symptomen gemeten en waren er significante verbeteringen te zien. De kwaliteit van leven was verbeterd, ook 3 en 6 maanden na de behandeling.

De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft onderzoek gedaan onder 498 patiënten met artrose waarbij aangetoond werd dat minerale baden heilzaam zijn bij pijnbestrijding en de kwaliteit van leven verbeteren.