Wellness meer dan alleen ontspannen

Wellness is meer dan alleen ontspannen. Wellness omvat alle ingrediënten voor een gezonde leefstijl: beweging, voeding en ontspanning. Steeds meer wellnesscentra en wellnesshotels bieden dan ook niet alleen ontspanning maar ook sportieve activiteiten. Daarnaast heeft voeding extra aandacht; in de keuken door het gebruik van lokale producten maar ook door het aanbieden van kookworkshops of lezingen.

Wellness voor uw gezondheid

SPA, sanus per aquam, betekent gezondheid door water. Het gebruik van water bij de behandeling van klachten (hydrotherapie) werd al door Hippocrates, de ‘vader’ van de westerse geneeskunde, gebruikt. Later volgden onder andere Sebastian Kneipp en werden ook natuurlijke bronnen als modder, leem, algen en zout toegepast bij de behandeling van vaak chronische klachten en ter preventie. Wellness is geen vervanging voor de reguliere geneeskunde maar wordt meer gezien als complementair ter verlichting van klachten. Naar een aantal wellnessbehandelingen en therapieën zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Deze vindt u bij de beschrijving van de desbetreffende behandeling/therapie.

Wellness heeft alles te maken met een gezonde leefstijl en zoals steeds meer onderzoeken laten zien heeft uw leefstijl een directe link met uw gezondheid. Daarom kan ook gesproken worden van preventieve wellness. Onderaan de website vindt u een overzicht van de behandelingen, therapieën en de klachten waarbij wellness toegepast kan worden.

Wellness, pure ontspanning

Wellness is vooral ook ontspanning. Spanningen, stress kunnen de oorzaak zijn van vele klachten en daarom is regelmatig ontspannen belangrijk.

Wellness, complementaire geneeskunde

Wellness wordt wel complementaire geneeskunde genoemd. Natuurlijke grondstoffen zoals thermaal water, zee-algen en modder worden gebruikt ter preventie en om klachten te verlichten of te verhelpen. Therapieën die vaak alle vele eeuwen worden toegepast, hebben hun werking bewezen. Sinds 2011 is er de website Wellness Evidence welke wetenschappelijke onderzoeken over behandelingen aangeboden in wellnesscentra rubriceert.

Aanbod op WellnesSelect

Informatie en reizen voor een wellnessvakantie of kuurreis vindt u op  WellnesSelect.nl. Het aanbod is direct online te boeken. Rechtstreeks bij het hotel of een pakketreis via een touroperator. Hierbij kunt u denken aan het aanbod van touroperators zoals


- TUI, een grote touroperator met een ruim aanbod, aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds

- &Olives, voorheen bekend als Isropa. Ook al meer dan dan 45 jaar organisator van reizen naar o.a. Zuid-Europa en aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds

- SpaDreams, Duitse touroperator gespecialiseerd in wellnessreizen. Aangesloten bij vergelijkbare Duitse organisaties van ANVR en SGR.


Door de maatregelen rondom Covid is het belangrijk te checken bij het boeken of de wellnessfaciliteiten geopend zijn.

Niet gevonden wat u zocht?

Vindt u op WellnesSelect.nl niet het wellnesshotel van uw keuze, wilt u een rondreis of advies? Neem dan contact op met Yvonne de Boer van LWTS. Zij is zelfstandig reisagent en boekt graag uw volgende wellnessreis!


WellnesSelect.nl ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34364210.


Vragen of opmerkingen? Neem contact op via onderstaand contactformulier.