Page content

Chi Gong en Tai chi

Chi Gong, onderdeel van TCM,  is een therapie op basis van geconcentreerd ademen en bewegen. Deze bewegingstherapie wordt in China al meer dan vijfduizend jaar beoefend. Het is effectief gebleken in het voorkomen en genezen van vele aandoeningen. In China wordt Chi Gong in academische ziekenhuizen onderwezen en beoefend.

Chi Gong combineert mentale concentratie, ademhaling en lichaamsbewegingen om ‘de vitale energie’ te activeren en te cultiveren zodat het vrij kan stromen door de onzichtbare energiebanen van het lichaam. Door deze kenmerken is Chi Gong vaak sneller in staat lichamelijke klachten positief te beïnvloeden dan Tai Chi.

Tai Chi kan gezien worden als een bijzondere vorm van Chi Gong. Chi Gong oefeningen zijn meestal makkelijker uit te voeren, minder moeilijk in choreografie en hebben de eigenschap dat het makkelijker is om op de ademhaling en details te letten tijdens het bewegen.

Er bestaan vele honderden vormen van Chi Gong. Meestal worden er eenvoudige bewegingen uitgevoerd en herhaald maar er zijn ook vormen waarbij men geen bewegingen maakt zoals ‘Staan als een boom’ of meerdere bewegingen achter elkaar die leiden tot een kleine choreografie zoals ‘Vliegende kraanvogel’.

Indicaties

Chi Gong kan heilzaam zijn of heeft een preventieve werking bij

  • stress
  • ademhalingsklachten
  • klachten aan het bewegingsapparaat
  • allergieën
  • slaapstoornissen
  • hart- en vaatziekten

Wetenschappelijke onderzoek

In Japan is het effect van Chi Gong onderzocht bij een groep patiënten met diabetes 2. Het regelmatig beoefenen van Chi Gong kan een heilzaam effect hebben o.a. door het verbeteren van de insuline weerstand en glucose metabolisme.