Page content

TCM

Chi, de levensenergie, stroomt door de meridiaanbanen in ons lichaam. Het belangrijkst is het hoofdmeridiaansysteem met 12 meridianen in drie kringlopen. Er zijn zes yin en zes yang meridianen.

Via de acupunctuurpunten op de meridianen kunnen door druk, massage of stimulering met de vingertoppen, acupressuur, of met het prikken van naalden effecten worden opgeroepen. Daarbij is het streven lokale pijnpunten tot rust te brengen, de betrokken meridianen te harmoniseren en op basis van de diagnose gebruik te maken van de traditionele werking van de punten.

Grondpijlers van TCM

De vijf pijlers van TCM zijn

Acupunctuur

Behandeling met naalden. Minder bekend is dat ook behandeling met warmte tot acupunctuur behoort.

Kruidentherapie

Behandeling met kruiden en andere natuurproducten. TCM in China bestaat voor circa 80% uit de behandeling met kruiden.

Chi gong

Lichamelijke training van chi (levensenergie) met langzame bewegingen.

Tui na

Tui na-massage is een holistische massage, gericht op de totale mens en gebaseerd op het systeem van de acupunctuurbanen.

Voedingsleer

Net als bij Chi gong is bij de Chinese voedingsleer het voorkomen van ziekte de hoofdgedachte.

TCM is effectief gebleken bij

– alle vormen van hoofdpijn

– klachten aan het bewegingsapparaat

– verslavingen

– problemen met de ademhaling

– gynaecologische problemen

– huidklachten

In Nederland wordt TCM steeds bekender maar nog niet zo bekend en toegepast als bijvoorbeeld in Duitsland of de VS. In de VS kennen ze de OMD, oriental medical doctor. Een arts met staatsdiploma kan tijdens zijn opleiding kiezen of hij na zijn afstuderen regulier of Chinees gaat behandelen.

Wetenschappelijke onderzoek

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de onderdelen van TCM.

Een 2-jarig onderzoek onder meer dan 500 patiënten met hoofdpijn, migraine liet zien dat acupressuur effectief is bij de behandeling van migraine, stress-hoofdpijn en het gebruik van medicijnen verving.

Verschillende Cochrane Reviews (internationaal gezien als zijnde de hoogste standaard in evidence based health care) bevestigen dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van migraine, problemen aan de nek en artrose.

In Japan is het effect van Chi Gong onderzocht bij een groep patiënten met diabetes 2. Het regelmatig beoefenen van Chi Gong kan een heilzame effect hebben door o.a. het verbeteren van de insuline weerstand en glucose metabolisme.