Page content

Thalassotherapie

Thalassotherapie

De term Thalassotherapie is relatief recent, daterend van het Frankrijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Echter een zeewaterkuur is een zeer klassieke vorm van therapie voor een ontelbaar aantal menselijke kwalen en ziekten. De oude Grieken en Romeinen waren zich er al zeer goed van bewust dat in het begin, er alleen leven bestond in de zee! Daarom keerden zij terug naar de zee voor een oplossing voor hun lichamelijke en medische problemen.

Thalassotherapie (thalassa is Grieks voor zee) in zijn moderne vorm, combineert al het goede uit de zee.

Het goede van de zee

De zee bevat alle substanties die nodig zijn om het menselijk ras te laten overleven: minerale zouten, sporenelementen, essentiële proteïnen, vetzuren, glucosiden, met plantaardige- en dierlijke stoffen in hoge concentraties. In andere woorden, alles wat wij mensen nodig hebben om ons te voeden en te overleven. Bij veel thalassobehandelingen worden ook zee-algen gebruikt. Dit door de heilzame werking op ons lichaam; zee-algen hebben namelijk de eigenschap om actieve bestanddelen van de zee zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen in hun cellen op te slaan.

De tegenwoordige thalassotherapie is een belangrijke medische wetenschap en heeft zichzelf al voor meer dan een eeuw bewezen in Europa.

Basis thalassokuur

De basis thalassokuur bestaat uit warme zeewaterbaden en douches, afspuitingen, onderwatermassage, aquagymnastiek en tegenstroomzwemmen. Dit aangevuld met behandelingen zoals algenpakking, massages met zeewater en hydromassagebaden. Zeewater is een integraal en essentieel onderdeel van iedere behandeling, die is bewerkt om te stimuleren, te revitaliseren en ontspanning te creëren, naar persoonlijke behoefte.

Bij de meeste thalassokuren kan gekozen worden voor een calorie-arm thalasso-dieet met smakelijke gerechten.

 

Verschillende programma’s

Thalassoprogramma’s zijn gericht op de revitalisering van huid, lichaam en geest. Voor de verbetering van de conditie, bij oververmoeidheid, teveel stress, herstel na ziekte maar ook bij menopauze, pré/postnataal, afslanken, klachten aan het bewegingsapparaat, spier/gewrichtsklachten. Thalassocentra bieden vaak ook speciale kuren zoals Remise en Forme, Minceur, Anti-stress, Beauté, Moeder & Kind, Anti-tabak.

Voorafgaand aan een kuur wordt een intake gedaan voor eventuele contra-indicaties. Deze zijn o.a. hartproblemen, koorts, actieve ontstekingen, jodiumallergie. Als u onder behandeling bent, adviseren wij u te overleggen met uw arts.

Frankrijk is de bakermat van de thalassotherapie maar ook in andere landen zijn er gerenommeerde thalassocentra aan de kust.

De keuze is groot. Een aantal van deze thalassocentra vindt u op thalassotherapiereizen. Neem contact met ons op voor een voorstel op maat!

Wetenschappelijk onderzoek

Naar thalassotherapie zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan door instituten en klinieken in vele landen. Ook in ons land. Het Medisch Spectrum Twente heeft onderzoek gedaan naar het effect van thalassotherapie op patiënten met fibromyalgie waarbij bewezen werd dat dit een positief effect heeft. Meer info …