Page content

Thalassotherapie

De term Thalassotherapie is relatief recent, daterend van het Frankrijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Echter een zeewaterkuur is een zeer klassieke vorm van therapie voor een ontelbaar aantal menselijke kwalen en ziekten. Bij veel thalassobehandelingen worden zee-algen gebruikt. Dit door de heilzame werking op ons lichaam; zee-algen hebben namelijk de eigenschap om actieve bestanddelen van de zee zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen in hun cellen op te slaan.

De oude Grieken en Romeinen waren zich er zeer goed van bewust dat in het begin, er alleen leven bestond in de zee! Daarom keerden zij terug naar de zee voor een oplossing voor hun lichamelijke en medische problemen.

Thalassotherapie (thalassa is Grieks voor zee) in zijn moderne vorm, combineert al het goede uit de zee.

Het pure wonder van zeekuren is de natuurlijke en chemische gelijkenis van het zeewater ten opzichte van het menselijke bloedplasma. Deze ontdekking dateert van het begin van de vorige eeuw en is voornamelijk te danken aan het onderzoek van de Franse bioloog René Quinton.

Ons bloedplasma vrijwel identiek aan zeewater

Quinton verklaarde dat het menselijk lichaam is ontstaan uit de zee en bestendigt de karakteristieken van zijn originele zeemilieu. Hij ontdekte dat bloedplasma bijna identiek is aan zeewater, zowel in de samenstelling, als in concentratie van minerale zouten, proteïnen en sporenelementen. Quinton slaagde erin om zijn opponenten te overtuigen, door een aantal experimenten die zonder enige twijfel bewezen, dat menselijke cellen blijven leven en goed gedijen als ze in zeewater zweven, terwijl ze vrijwel direct uit elkaar vallen en verschrompelen als ze worden blootgesteld aan elke ander medium.

Het meest wonderbaarlijke van al deze experimenten bestond uit het volgende; het bloedplasma van een hond werd vervangen door zeewater en de hond overleefde! Quintons critici zwegen hierna voor altijd.

Het goede van de zee

Zeewater is lang gebruikt als een natuurlijke remedie voor darm- en circulatieproblemen en heeft zichzelf bewezen als een zeer effectief middel in het verlichten van reumatische artritische problemen. De grootste antibiotische eigenschappen hebben geleid tot een wijdverspreid gebruik in natuurlijke medicijnen, in het bijzonder bij de behandeling van dermatologische storingen variërend van subcutane acne tot eczeem en psoriasis. De positieve resultaten van wetenschappelijk testen en in vivo ervaring, leidt ertoe ten sterkste te geloven dat de voordelen van de zee en zijn elementen essentieel zijn voor het welbevinden van het menselijk ras.

De zee zelf bevat alle substanties die nodig zijn om het menselijk ras te laten overleven: minerale zouten, sporenelementen, essentiële proteïnen, vetzuren, glucosiden, met plantaardige- en dierlijke stoffen in hoge concentraties – in andere woorden, alles wat wij mensen nodig hebben om ons te voeden en te overleven.

Voeg hier aan toe, het feit dat zeewieren in wetenschappelijke medische testen bewezen hebben dat ze krachtige antiseptische en antibiotische eigenschappen bezitten, alle puur natuurlijk. In een tijdperk waarin microben en virussen steeds beter resistent zijn tegen chemische antibiotica, is dit aspect van het natuurlijke medicijn is op zijn minst fascinerend.

De tegenwoordige thalassotherapie is daarom een belangrijke medische wetenschap en heeft zichzelf al voor meer dan een eeuw bewezen in Europa. De belangstelling voor het thalassotherapieconcept breidt zich iedere dag uit in het buitenland, zoals er nu Marine Carecentra in ontwikkeling zijn in Japan, Venezuela, Argentinië, Koeweit, Thailand, Australië en Canada. De buitengewone ontwikkeling in de afgelopen dertig jaar van het thalassotherapieconcept in Frankrijk is gekoppeld aan de steeds verdergaande zoektocht naar nieuwe, hoogstaande medische methoden, in het bijzonder voor de behandeling van circulatie-, ademhalings- en reumatische storingen.

De basis thalassotherapiekuur bestaat uit warme zeewaterbaden en douches, afspuitingen, onderwatermassage, aquagymnastiek en tegenstroomzwemmen. Zeewater is een integraal en essentieel onderdeel van iedere behandeling, die is bewerkt om te stimuleren, te revitaliseren en ontspanning te creëren, naar persoonlijke behoefte.

Frankrijk is de bakermat van de thalassotherapie en toonaangevende centra in Bretagne zijn o.a. Thermes de Marins St. Malo en Thalgo La Baule.

Naast deze locaties kunt u de thalassotherapie ervaren bij hotels en centra met thalassotherapie.

Indicaties

Thalassotherapieprogramma’s zijn gericht op de revitalisering van huid, lichaam en geest. Voor de verbetering van de conditie, bij oververmoeidheid, teveel stress, herstel na ziekte maar ook bij menopauze, pré/postnataal, afslanken, klachten aan het bewegingsapparaat, spier/gewrichtsklachten. In thalassotherapiecentrum zijn vaak speciale kuren zoals Remise en Forme, Minceur, Anti-stress, Beauté, Moeder & Kind, Anti-tabak.

Contra-indicaties

Voorafgaand aan een kuur wordt een intake gedaan voor eventuele contra-indicaties. Deze zijn o.a. hartproblemen, koorts, actieve ontstekingen, jodiumallergie.

Wetenschappelijk onderzoek

Naar thalassotherapie zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan door instituten en klinieken in vele landen. Ook in ons land. Het Medisch Spectrum Twente heeft onderzoek gedaan naar het effect van thalassotherapie op patiënten met fibromyalgie waarbij bewezen werd dat dit een positief effect heeft. Meer info …