Thermen en Heilstollen in Gastein

Thermen en Heilstollen in Gastein

Elke dag stromen vele miljoenen liters water uit de 18 bronnen uit de berg „Graukogel“-van Bad Gastein met een temperatuur tot zo´n 45˚. Water dat door een verblijf van vele eeuwen in de Hohe Tauern verrijkt is met radon en mineralen. Met als resultaat Gasteiner thermaal water waarvan de heilzame werking al honderden jaren internationaal bekend is.

Het Gasteiner Thermaal water is licht gemineraliseerd en bevat het natuurlijk edelgas radon. Dit wordt door de huid en ademhaling opgenomen en nadat het lichaam de geneeskrachtige eigenschappen heeft opgenomen vervolgens volledig wordt afgebouwd.

Radon regenereert op een natuurlijke manier de cellen in ons lichaam en versterkt ons zelfherstellend vermogen. Dit gecombineerd met de warmte van het thermale water zorgt voor een ontspannend en geneeskrachtig effect. Met name bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ademwegen en huid.

Dit bijzondere thermaal water wordt gebruikt in de twee thermen van Gastein, het kuurcentrum maar ook in de spa’s van enkele hotels in dit gebied.

Felsentherme in Bad Gastein

Water en rotsen kenmerken de Felsentherme Gastein, die mede door haar unieke en schitterende architectuur een unieke sfeer uitstraalt. Deze thermen biedt faciliteiten voor jong en oud, voor degenen die rust zoeken of juist actief willen zijn.

Het baden in thermaal water kan o.a. in het binnenbad van de Ruhetherme met een fantastisch uitzicht op de skipistes van Gastein en het imposante berglandschap van de Hohe Tauern. De Erlebnistherme biedt badplezier voor groot en klein met twee zwembaden, apart kinderbad en Felsengrot met thermaalwaterval.

Baden in de berglucht met vlak voor de deur de bergen van de Hohe Tauern kan in het buitenbad dat een temperatuur heeft van circa 24˚ of in het relaxbad dat 10 graden warmer is. Uitzicht op de bergen hoeft u ook niet te missen in het saunalandschap van de thermen. Vanuit de zeven verschillende sauna’s en stoombaden heeft u panoramisch uitzicht ook op de skipistes.

Aan de Felsentherme is een kuurcentrum verbonden voor kuren en behandelingen. Naast dit kuurcentrum bevindt zich in het centrum van Bad Gastein het Radon-Thermal Dunstbad ook onder medisch toezicht. Hier kan je in individuele cabines een Dunstbad nemen; gedurende 20-30 minuten is er een intensieve radonopname zonder de bloedsomloop te belasten. Dit dunstbad combineert de voordelen van het thermale water met die van de heilstollen en is heilzaam bij o.a. Bechterew, gewrichts- en spierklachten maar ook huid- en ademhalingsklachten.

De Felsentherme ligt in het centrum van Bad Gastein tegenover het station en vanaf de skilift „Stubnerkogelbahn“ leidt een 150 meter lange loopbrug naar de thermen.

Alpen Therme in Bad Hofgastein

Even verder gelegen zijn de Alpen Therme in Bad Hofgastein. Deze biedt zijn gasten zes belevenis- en gezondheidswerelden, een saunawereld en een eigen bergmeer. Relax World, Family World, Sauna World, Ladies World, Sports World en Gusto World met verschillende restaurants bieden te veel faciliteiten om op te noemen. Met 32.000 m² wordt het wel het modernste en grootste gezondheids- en ontspanningsoase in Europa genoemd.

Gasteiner Thermalkur

Verbonden aan de Alpen Therme in Bad Hofgastein is het Kuurcentrum waar het radonhoudende thermaal water de basis vormt van de behandelingen. Deze balneotherapie met baden, wisselbaden, modderpakkingen en inhalatie is onder begeleiding van therapeuten en artsen. Bij aanvang van een kuur wordt in overleg met de kuurarts het programma bepaald. Deze Gasteiner Thermalkur heeft een langdurig effect op de gezondheid en werkt als een ‘Jungbrunnen’.  Het centrum beschikt ook over een dialysecentrum.

De Gasteiner Thermalkur is heilzaam bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ademwegen en huid. Daarnaast heeft het een positief effect op het algemeen welbevinden en geeft vernieuwde vitaliteit, energie en kracht.

Verschillende medische studies hebben het geneeskrachtige effect bewezen.

Gasteiner Heilstollen

De luchtsamenstelling in deze Heilstollen is uniek op de wereld en de reis letterlijk in de aarde is een buitengewone belevenis. Na controle door een arts gaat u per treintje naar de bergholte waar de luchtvochtigheid en het heilzame radongehalte hoog is.

De combinatie van het natuurlijke radongehalte in de lucht, de warmte en luchtvochtigheid zorgt voor een intens en effectief middel bij verlichting van klachten. Lang aanhoudende pijnvermindering, ontstekingsremming en een duidelijk vermindering van medicijngebruik zijn de wetenschappelijk bewezen resultaten van deze Heilstollentherapie. Zo heeft in 2001 de universiteit van Maastricht de hoge effectiviteit en bijzonder positieve ‘kosten/batenverhouding’ van deze Heilstollentherapie wetenschappelijk bevestigd.

Het succespercentage ligt bijna op 90% bij indicaties zoals reuma maar ook klachten aan het bewegingsapparaat, ademwegen en huid.

Aanbod

TIPS: Johannesbad Hotel St. Georg is centraal gelegen, direct aan de Gasteiner Ache en op slechts een paar minuten van het centrum en het kuurpark. Er zijn verschillende arrangementen, ook voor uw gezondheid, met en zonder behandelingen. Meer info/boeken ...

Voor een wellnessvakantie is Hotel Das Alpenhaus een aanrader, ook voor een familievakantie. Met groot wellnesscenter maar ook in de nabije omgeving van de Alpen Therme! Meer info/boeken ...

Of verblijf in Bad Gastein in een van de andere wellnesshotels zoals Hotel Elisabethpark.

  Booking.com 

Ski & Therme

Het Gasteinertal maakt onderdeel uit van het wintersportgebied Ski Amadé met 210 kilometer geprepareerde sneeuwzekere pisten. Wat is heerlijker dan een dag in de buitenlucht ontspannen in het thermaalwater!

Bekijk de wintersportreizen naar Bad Gastein en Bad Hofgastein ...

Gastein ligt op circa 1.000 km van Utrecht en op circa een uur rijden van Salzburg.

In het voor-en najaar organiseert Gastein een speciale Yogaweek.