Bad Bergzabern, Kneipp-kuuroord en thermaal bad

Bad Bergzabern, Kneipp-kuuroord en thermaal bad

In het zuiden van de Pfalz aan de Deutsche Weinstraße ligt het kuuroord Bad Bergzabern, een charmant kuuroord met thermaal water dat ook bekend staat als Kneipp-kuuroord.

Het stadje is omgeven door de wijngaarden en dan ook een prima uitgangspunt voor wandelingen en fietstochten in de omgeving. Volg een van de vele fiets- of wandelroutes of de 85 km lange Deutsche Weinstraße.


Südpfalz Therme

In het Kuurpark ligt de Südpfalz Therme met thermaalbad, sauna´s, zoutgrot en behandelingen voor een heerlijk dagje ontspanning. Heerlijk bubbelen in het buitenbad, een ontspannende saunagang, doe mee met de aquagym of ontspan in de zoutgrot. Ook voor de innerlijke mens wordt goed gezorgd met lekkere sapjes, salades en nog veel meer.

In de thermen vindt u een binnen- en buitenbad en een saunalandschap van 1.000 m² met binnen- en buitensauna’s. Dagelijks is er een gratis activiteitenprogramma met o.a. aquagym, klankschalen-meditatie en meditatief zwemmen.

Daarnaast kan er in het therapiebad onder begeleiding individuele medische oefeningen gedaan worden en is er een kuurprogramma. Het thermale water komt met bijna 23 graden uit de diepe rotsgrond uit de Petronella-bron en wordt vervolgens verwarmd tot 32 graden. Het water is heilzaam bij o.a. spier/gewrichtsklachten, reuma, osteoporose en herstel na operatie.

Naast therapeutische behandelingen waarbij vaak het thermale water wordt toegepast, is er een ruime keuze aan ontspannende behandelingen en massages maar ook rasul en Sand-Lichtbad. En gelegen in een wijngebied ontbreken vinotherapiebehandelingen niet.

Kneipp

Kneipp kennen we in Nederland vooral van de badoliën en kruidentheeën maar in Duitsland is de Kneipp-therapie een begrip voor gezondheid. Al meer dan 150  jaar staat de Kneipp-therapie voor wellness van lichaam en geest of eigenlijk medical wellness.

Een wezenlijk onderdeel van de Kneipp-therapie bestaat uit het (terug)brengen van rust en ontspanning. Vaak zijn kleine aanpassingen en tips om ongezonde gewoonten te veranderen, al genoeg om de innerlijke balans te herstellen. De Kneipp-therapie bestaat verder uit de zuilen; beweging, kruiden, voeding en  water. Sinds 1892 wordt de Kneipp-therapie in Bad Bergzabern toegepast en in het Kuurpark vindt u onder meer waterbaden voor benen en armen, een Kneipp-kruidentuin en Kneipp-leerpad. In de Südpfalz Therme kunt u terecht voor Kneipp hydrotherapie-behandelingen.

Amandel-, wijn- en kastanjeweken

In het Bergzaberner Land zijn er tal van evenementen en feesten. Dit alles rondom de regionale specialiteiten. Zo zijn er vrijwel het gehele jaar wijnfeesten en zijn in maart en april de Mandelwochen. In de hele Pfalz zie je de amandelbomen langs landen en wijngaarden. Het is werkelijk een prachtig gezicht als ze in bloei zijn en afhankelijk van het weer is dat in maart/april.

Er zijn in deze speciale periode amandelfeesten waarvan het Gimmeldingen Amandel Bloesem Festival de aftrap doet. Meestal midden maart maar dat is afhankelijk van de stand van de bloesem. Net zoals bij de Elfstedentocht de rayonhoofden bij elkaar komen, zijn het hier de organisatoren die elke maandag bijeenkomen om te beslissen of het festival het komend weekend kan doorgaan of niet.

Er zijn dan niet alleen speciale amandelfeesten maar ook een zeer speciale Amandeltour. Deze tour in een prachtige oldtimer panaromabus voert vanaf Bad Bergzambern langs een deel van de Südliche Weinstrasse met haar amandelbomen. Onderweg zijn er stops bij wijnboeren en de begeleiding is volledig in stijl.

Deze Amandelweken worden gevolgd door de Rozenweken, van eind mei tot half juni, en de Kastanjeweken van begin oktober tot half november.

Omgeving

Gelegen tussen de wijngaarden en het Pfälzer Wald zijn er volop mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. De Pfälzer Weinsteig leidt u langs de wijngaarden en het Pfälzer Mandelpfad is in de lente een schilderachtige route langs de bloeiende amandelbomen. Rondom Bad Bergzabern liggen 20 idyllische dorpen en uiteraard vele wijngaarden. In de wijnkelders van de wijngaarden kunt u de heerlijke wijnen zoals de Riesling, Spätburgunder of Morio Muskat proeven.


In het nabijgelegen Schweigen-Rechtenbach markeert de Duitse wijnpoort het begin van de Deutsche Weinstraße en hier bevindt zich ook het eerste Wijnleerpad van Duitsland, een 3 km lange route door de wijngaarden.

Dit gebied wordt ook wel de Südliche Weinstrasse genoemd. Vanaf Maikammer zuidelijk met wijndorpen zoals Rhodt unter Riedburg en Gleiszellen.

Bad Bergzabern ligt vlakbij de grens met Frankrijk met aan de andere zijde de Vogezen.

Aanbod

Een leuke plek om hier te verblijven is het Schlosshotel Bergzaberner Hof.

  Booking.com