Meditatie
Meditatie werd vroeger altijd geassocieerd met religie. Nu steeds meer bekend is over de gezondheidseffecten is meditatie steeds meer een methode om de ontspannen, te destressen.
Bij mediteren concentreer je je op het NU. Het is een techniek om lichaam en geest te ontspannen en ons te verlossen van allerlei gedachtes en zaken die ons bezig houden. Over het algemeen voldoet elke meditatie aan de onderstaande drie basisprincipes:
- focussen op één ding of object om de geest te concentreren, bijvoorbeeld op de ademhaling of een woord dat steeds wordt herhaald.
- Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken maar weer terug te brengen naar ons meditatieobject.
- Alle gedachten laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Je concentreert je op het moment.
Mindfulness of aandachtstraining
Mindfulness is een meditatietechniek uit het Boeddhisme. De methode combineert oosterse meditatie- en yogatechnieken met moderne westerse psychologie. De grondlegger van ‘Mindfulness’ of aandachtstraining is Jon Kabat-Zinn. Deze Amerikaan heeft begin jaren tachtig een stressreductieprogramma ontwikkeld door meditatie- en yogatechnieken te combineren met westerse kennis uit de psychologie. Doordat hij zijn methode heeft onderworpen aan gedegen wetenschappelijk onderzoek en positieve resultaten behaalde, is mindfulness meer en meer binnen én buiten de medische wereld geaccepteerd.
Wetenschappelijk onderzoek
Meditatie leidt tot een verhoogd gevoel van welbevinden. Verschillende onderzoeken hebben dit aangetoond waaronder een recent onderzoek van het Shamatha Project dat als eerste aantoont dat er een positieve link is met de algehele gezondheid en de vertraging van het verouderingsproces. Het Shamanta Project is een langdurige studie over de effecten van meditatie door het Center for Mind and Brain van de Universiteit van Californië.