Sauna
De sauna komt oorspronkelijk uit Finland en is met name na de Olympische Spelen in 1936 populair geworden in Europa. Tijdens deze Spelen brachten de Finnen hun eigen sauna mee en de sportieve resultaten van de Finnen waren opmerkelijk goed. In de publiciteit werden die successen in direct verband gebracht met het gebruik van de sauna.
Hoe de sauna te gebruiken
Het saunabad is een nauwkeurig voorgeschreven ritueel. De Nederlandse Sauna Vereniging heeft deze vastgelegd in het 'Badreglement':
- Toilet - Het is aan te bevelen eerst gebruik te maken van het toilet.
- Douchen
- Afdrogen - Hoewel u na een paar minuten weer nat zult zijn van het zweet is het toch van belang dat het douchen wordt gevolgd door een grondige afdroogbeurt. De handdoek die u daarvoor gebruikt moet bij voorkeur niet dezelfde zijn die u gebruikt in de saunacabine.
- Warm voetenbad - In iedere goede sauna vindt u een warm voetenbad. Voordat u de kabine ingaat warmt u daarin uw voeten gedurende een paar minuten. Door de voetzoolreflex wordt uw lichaam voorverwarmd en versneld op temperatuur gebracht.
- In de cabine - In de saunacabine (die altijd van hout is) ligt de temperatuur tussen de 50 C (onderin) tot omstreeks 100 C (helemaal bovenin). Op de onderste bank is het dus minder heet dan op de bovenste (meestal zijn er in de wat grotere saunacabines drie banken op verschillende hoogtes). Een eerst saunagang kan 8 tot 12 minuten duren.
- Afkoelen - Nu u in de cabine zoveel warmte hebt opgeslagen (hoofdzakelijk in uw huid) moet u door goede afkoeling die warmte geleidelijk aan weer kwijt raken. Ook hiervoor moet u de tijd nemen. U begint met een hap frisse lucht in de buitenlucht. Daarna begint het verdere afkoelen van het lichaam. Er zijn daarvoor diverse mogelijkheden in een goede sauna: de waterslang, de koude douche en daarna het dompelbad.
- Weer in het voetenbad - Voor de tweede keer maakt u nu gebruik van het warme voetenbad. Dat bevordert de doorstroming van uw bloed en voorkomt dat u na de afkoeling koud blijft.
- Rusten - Uw lichaam heeft na al deze gezonde inspanning wel even rust nodig. Daarvoor is tenminste 15 minuten rusten in de daarvoor bestemde ruimte zeker zo belangrijk als het voorgaande. U heeft tijdens het verblijf in de saunacabine vocht verloren: tijdens uw rustpauze kunt u dit weer aanvullen met een drankje.
Conventionele en infrarood sauna's
In sauna/thermenbedrijven komt u verschillende soorten sauna's tegen. Met speciale geuren, kleuren of houtsoorten. Globaal kunnen de sauna's in twee typen onderverdeeld worden; conventionele die de lucht verwarmen en infrarood die voorwerpen zoals uw lichaam verwarmen. Er zijn infraroodsauna's met lange en korte golf, beide heilzaam bij spier- en gewrichtsklachten.
Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek door een universiteit in Nieuw-Zeeland toonde aan dat een saunagang na inspanning een verbeterde sportprestatie opleverde.
In Japan onderzocht de universiteit van Kagoshima het effect van sauna op vrouwelijke fibromyalgie patiënten. Een drie-weekse kuur van sauna gecombineerd met watertherapie liet een duidelijk positief effect zijn op de pijnbeleving en kwaliteit van leven.