budapest

Budapest

Hongarije telt 1.289 thermale bronnen, 39 thermale baden en 48 soorten natuurlijk mineraalwater. Van de ongeveer 1.300 geregistreerde thermaalbronnen worden er bijna 300 gebruikt voor kuurdoeleinden en niet minder dan 1 op 10 bevinden zich in de hoofdstad Boedapest!

Budapest, spa-hoofdstad van de wereld

De Romeinen, die de geneeskrachtige bronnen ontdekten, noemden de stad niet voor niets Aquincum (waterstad). De warmwaterbronnen vormen een grote trekpleister voor mensen met huid- of andere gezondheidsproblemen maar ook voor degenen die zich willen ontspannen.

Boedapest is een samensmelting van de twee steden Boeda (Buda) en Pest. De steden worden gescheiden door de Donau. De meeste toeristen trekken naar het vlakke en drukke Pest. Hier zijn allerlei winkelstraten, restaurants en bars, diverse clubs en tal van bezienswaardigheden te vinden. In het oude, bergachtige Boeda trekken vooral de Burchtheuvel en de Gellértberg de aandacht. De Burchtheuvel is ommuurd en binnen deze wijk bevinden zich diverse highlights. Bezoek uiteraard de burcht met de grote koepel, ooit was dit het Koninklijk Paleis. Tegenwoordig zijn het History Museum en de National Gallery er gevestigd. Het sprookjesachtige Vissersbastion is een ander hoogtepunt in Boeda. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de Donau en Pest. Je kunt er rondwandelen over de vele trappetjes en langs de karakteristieke bogen.

Een bezoek aan een authentiek badhuis mag niet ontbreken als u Boedapest bezoekt. De oudste, nog werkende badhuizen zijn uit de tijd van de Turkse bezetting in de 16de eeuw, maar de meeste zijn gebouwd in de 19de eeuw. Veelal in een rechthoek rond één of meer thermale buitenbaden.

In Varösliget, het stadspark, bevindt zich het mooiste kuuroord van Boedapest, de Széchenyi-baden. In de buitenbaden hangen de bezoekers in de stoom, terwijl ze aan het dammen of schaken zijn.


In het Gellért, in prachtige art-nouveaustijl, keert u terug naar de tijd van Sissi. Széchenyi voert u mee naar de wereld van aristocraten en partijbonzen. Dobberend in één van de buitenbaden omringd door honderd jaar oude gebouwen, keert u terug in de tijd. Het Ottomaanse rijk herleeft in Kiraly. Daar baadde de Turkse pasja onder de koepelvormige daken. Lukacs wordt bezocht door alle beroemdheden, schrijvers en kunstenaars van Boedapest. De Rac en Kiraly-badhuizen zijn op vaste dagen of voor vrouwen of voor mannen gereserveerd, het Rudas-bad is alleen voor mannen toegankelijk. Mannen en vrouwen baden gescheiden, behalve in de warmwaterzwembaden.

Wellness en kuren

Het 2,5 km lange Margiteiland is dé plek voor een relaxdag. Het eiland is autovrij, dus geliefd bij sporters en wandelaars. Je vindt er een openluchttheater, een meertje, zwembaden, een Japanse tuin, kuurhotels en enkele restaurants.

Op dit eiland liggen de onderstaande twee wellnesshotels. Deze liggen naast elkaar en zijn verbonden met een ondergrondse gang (ook met badjas).

Thermal Margaret Island Ensana Health Spa Hotel - Partner hotel van "Roman Thermal Spas of Europe"  en is een modern kuurhotel met groot kuurcentrum, wellnesscentrum, thermaalbadlandschap, fitness club en beauty salon. Voor zowel wellness als kuren. Meer info ...

Grand Margaret Island Ensana Health Spa Hotel - stijlvol, elegant hotel met traditioneel spa- en wellnesscentrum, fitnessclub, schoonheidssalon in het naastgelegen Thermal Margaret Island Ensana Health Spa Hotel (badmantelgang). Voor zowel wellness als kuren. Meer info ...

Of boek een stedentrip naar Budapest met verblijf in het Corinthia Hotel met de mooie Royal Spa. Dit luxe vijfsterrenhotel, gelegen aan de Erzsébet boulevard, heeft een rijke historie, net als de bijbehorende Royal Spa. In de directe omgeving van het hotel heb je keuze uit vele restaurants en cafés. In de Royal Spa zijn oa sauna’s, ontspanningsruimtes en stoombaden. De bekende boulevard Andrássy út ligt op ca. 5 minuten loopafstand. Meer info ...