Karlovy Vary, stad van de colonnades

Karlovy Vary, stad van de colonnades

In Tsjechië zijn maar liefst 37 kuuroorden waarvan de Karlovy Vary (Karlsbad) in West-Bohemen het meest bekend is. Dit kuuroord met haar 12 warme bronnen ligt in West-Bohemen (ca. 900 km van Nederland) en heeft een eeuwenlange kuurtraditie vanaf de 14e eeuw.

Met architectuur uit het einde van de 19e eeuw en omsloten door romantisch bergachtig landschap van het voorgebergte van de Krušné hory (Ertsgebergte) is Karlovy Vary zeker pittoresk te noemen. De beboste hellingen verbergen kilometers bospaden met panoramische uitzichten over het kuuroord-dal.


Stad van de colonnades

In de 5 schitterende colonnades vindt u de 12 bronnen van Karlovy Vary. Het thermaal water heeft een temperatuur van 40-73 ˚C en bevat geneeskrachtig zout en zwavel. Met name heilzaam bij aandoeningen aan de spijsverteringsorganen (vooral maag, lever en gal), maar ook om het immuunsysteem te stimuleren en als preventie van welvaartsziekten. Het drinken van het bronwater stimuleert de aanmaak van insuline en verlaagt het cholesterol in het bloed.

Elke bron heeft een andere samenstelling en temperatuur; bij aanvang van een kuur schrijft de kuurarts voor van welke bronnen hoeveel en op welke tijdstippen gedronken moet worden. Langzaam nippend vanuit de speciale drinkbekers zie je de kuurgasten flaneren onder de schitterende colonnades of langs de rivier de Tepla.

De belangrijkste bron is Vridlo met een temperatuur van 72,7 ˚C; deze warme bron spuit het water tot een hoogte van wel 12 meter. U kunt hier ook een tour ondergronds maken. Het water uit deze bron wordt als enige ook gebruikt in kuurbaden. De andere bronnen alleen als drinkkuur.

De 13e bron …

De kuurlikeur Becherovka wordt wel de 13e bron van Karlovy Vary genoemd. Deze kruidenlikeur wordt puur gedronken als digestief of in een cocktail zoals de Beton (Becherovka met tonic). In het Jan Becher Musueum komt u alles te weten over de geschiedenis en productie van deze bijzondere kuurlikeur die claimt heilzaam te zijn bij spijsverteringsproblemen. Of dit waar is of niet, in ieder geval een leuk souvenir evenals de kuurwafels.

Kuren in Karlovy Vary

Kuren is groots in Karlovy Vary; zeker gezien de cijfers van het Imperial Hotel met 25.000 behandelingen per maand. De gasten, voornamelijk uit Rusland, zijn veelal vaste gasten die een- of tweemaal per jaar voor een kuur van een aantal weken komen. Naast een drinkkuur bevat een kuur behandelingen als baden/hydrotherapie, massages, inhalaties, pakkingen, zuurstoftherapie en beweging.

Een aantal hotels is aangesloten bij de Karlovy Vary Spa Association en gebruikt het thermale water tijdens de kuren waaronder het Imperial HotelHotel Imperial is verkozen tot Leading Spa Resort van Tsjechië de afgelopen jaren en biedt verschillende kuren onder medische begeleiding.

Karlovy Vary beschikt ook over een openbaar thermaal bad met saunafaciliteiten bij Hotel Thermal; je waant je hier echter wel terug in de 70-er jaren.

Festivals

Vele kuuroorden zijn bekend om hun festivals en speciale evenementen en Karlovy Vary is hierop geen uitzondering. Zo is het internationaal filmfestival in juli wereldberoemd en maken alle grote filmsterren hun opwachting in Karlovy Vary. Andere belangrijke evenementen zijn de opening van het kuurseizoen, eind april/begin mei, het carnaval in juni en het folklorefestival in september. Tijdens het kuurseizoen (van eind april tot oktober) zijn er regelmatig concerten.

Algemene informatie

Karlovy Vary ligt in West-Bohemen op circa 750 kilometer van Utrecht.

Bezoek ook de andere twee kuuroorden in deze kuuroorddriehoek; Mariánské Lázně (Marienbad) en Františkovy Lázně (Franzensbad). Er wordt veelvuldig gelobbyd om deze driehoek met de drie kuursteden op de Unesco-lijst te krijgen. Het enige dat afbreuk doet aan het pittoreske Karlovy Vary is Hotel Thermal ook wel het lelijkste gebouw van Karlovy Vary genoemd. Gebouwd in de jaren 70 met een groot zalencomplex speelt het echter een belangrijke rol tijdens het filmfestival.

De laatste jaren hebben veel Russen zich gevestigd in Karlovy Vary. Dit heeft de huizenprijzen zo laten stijgen dat een eigen huis vrijwel niet meer haalbaar is voor de inwoners. Veel kuurgasten komen ook uit Rusland.

Aanbod

De kuuroorden in Tsjechië bieden diverse kuren. Van detox en afslanken tot gezondheidskuren.

In Karlovy Vary zijn er o.a. onderstaande hotels.

Sparesort Sanssouci - rustig gelegen boven Karlovy Vary. Zij bieden diverse kuren waaronder versterken van het immuunsysteem, detox, preventie en een geneeskuur. Ook een kuur om uit te proberen. Meer info/boeken ...

Hotel Imperial - imposant hotel omgeven door bossen, gelegen boven Karlovy Vary. De Spa heeft zijn eigen thermale bron en ook zij bieden diverse kuren. O.a. detox en kuurvakantie. Meer info/boeken ...

Spa & Wellness hotel Prezident - ligging in het centrum. Zij bieden diverse kuren waaronder ook een post-Covid kuur. Meer info/boeken ...