Aromatherapie
Bij aromatherapie, behandeling met geuren, wordt etherische olie gebruikt welke gewonnen is uit planten, zaden, wortels, bloemen, groenten en fruit. De Franse chemicus René-Maurice Gattefossé wordt gezien als de vader van de aromatherapie. Begin 1900 onderzocht hij met een groep chemici de speciale eigenschappen van etherische olie en de werking bij de behandeling van klachten.
De etherische olie moet verdund worden omdat het puur zó sterk is dat het huidirritatie kan veroorzaken. De olie kan via de huid of inhalatie worden toegepast; bij massage, in baden en bij pakkingen.
Elke olie heeft zijn specifieke toepassing. Zo zorgt Arnica olie bij overbelaste spieren en gewrichten voor soepele spieren. Calendula heeft een genezende werking op een gevoelige huid en lavendel is bekend om de rustgevende werking.
Meer oliën en toepassingen
dennenolie - rustgevend, ontkrampend, slijmoplossend (bij verkoudheid, stress, spierpijn)
hyssop - ontstekingsremmend, ontkrampend, slijmoplossend (bij verkoudheid, hooikoorts)
kajuput - ontstekingsremmend, pijnstillend, slijmoplossend (bij klachten luchtwegen)
pepermunt - verfrissend, verkoelend (bij hoofdpijn, verstopte neus, spierpijn)
tijm - antiseptisch, verwarmend (chronische klachten luchtwegen)
Wetenschappelijk onderzoek
Het gebruik van lavendel bij slaapproblemen heeft een positief effect. Dit laat een aantal onderzoeken zien. Zo wordt in een Iers ziekenhuis aromatherapie gebruikt bij slaapproblemen en is het gebruik van slaaptabletten verminderd. Ook bij patiënten met stress wordt aromatherapie succesvol ingezet.