Tsjechië

Tsjechië is bekend als kuurland. Al vanaf de 15e eeuw zijn de eerste kuuroorden in Tsjechië ontstaan. Er zijn nu maar liefst 37 kuuroorden waarvan de driehoek met Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad) en Františkovy Lázně de meest bekende is. Deze kuuroorden liggen in West-Bohemen (ca. 900 km van Nederland) en hebben een eeuwenlange kuurtraditie.


Het meest bekende en grootste kuuroord in de Tsjechische republiek, Karlovy Vary, is gesticht rond het jaar 1350. Het thermaal water van Karlovy Vary behoort tot de warme soorten met een temperatuur van 40-73 ˚C en bevat geneeskrachtig zout en zwavel. Dit is werkzaam tegen aandoeningen aan de spijsverteringsorganen (vooral maag, lever en gal), bij verstopping en suikerziekte.  Mariánské Lázně is de tweede grootste stad van de West-Boheemse baddriehoek. De stad is wereldberoemd vanwege de medische resultaten en goede natuurlijke bronnen maar ook vanwege de schilderachtige en betoverende ligging in een pittoresk, breed open dal in een groene zone van zorgvuldig onderhouden bossen. Františkovy Lázně is het kleinste kuuroord uit de West-Boheemse baddriehoek. Het is in 1793 gesticht en het heeft tot vandaag het karakter kunnen behouden van een rustige badplaats uit de wisseling van de 19e en 20e eeuwen. De charme van de stad wordt onderstreept door de volledig classicistische architectuur van de badhuizen en paviljoens.


Jáchymov is het eerste radonkuuroord ter wereld. Dit kuuroord, gelegen in West-Bohemen, dankt zijn nationale en internationale faam aan de hoge kwaliteit van het onderaardse water uit bronnen met een hoog gehalte aan Radon. Radonkuren zijn voornamelijk heilzaam bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals reuma.


De kuuroorden in Tsjechië hebben ook hun eigen kuurlikeur. De bekendste kruidenlikeur is de Becherovka uit Karlsbad, ook wel de 13e bron van Karlsbad genoemd. Naast de likeuren zijn er kuurwafels, nootjeswafels bestrooid met hazelnoten, suiker en vanille. De oorsprong van deze wafels (al vanaf 1788 worden ze gebakken) heeft waarschijnlijk te maken met de hosties.

karlovy vary/karlsbad in west-bohemen

Dit kuuroord met haar 12 warme bronnen ligt in West-Bohemen (ca. 900 km van Nederland) en heeft een eeuwenlange kuurtraditie vanaf de 14e eeuw. Met architectuur uit het einde van de 19e eeuw en omsloten door romantisch bergachtig landschap  is Karlovy Vary zeker pittoresk te noemen.

Marienbad

Mariánské Lázne en Františkovy Lázně.

Mariánské Lázně  is de tweede grootste stad van de West-Boheemse baddriehoek. De stad is wereldberoemd vanwege de medische resultaten en goede natuurlijke bronnen maar ook vanwege de schilderachtige en betoverende ligging. Of naar het kleinere Františkovy Lázně?

Jáchymov in het ertsgebergte

Jáchymov is het eerste radonkuuroord ter wereld. Dit kuuroord, gelegen in West-Bohemen in het Ertsgebergte, dankt zijn nationale en internationale faam aan de hoge kwaliteit van het onderaardse water uit bronnen met een hoog gehalte aan Radon. Zowel wellness als kuren voor oa reuma. 

bekijk ook het aanbod in tsjechië op Hotelspa.nl