Spruitjes en zeebaars in februari

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand februari zijn er vele groenten in het seizoen zoals de typische wintergroenten als spruitjes. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Spruitjes, als stamppot of in de wok?

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool.  Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak. Door deze bittere smaak zijn ze bij veel kinderen niet populair. Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken. Spruitjes komen voornamelijk uit eigen land. Werden vroeger spruitjes vooral  gekookt en gegeten als aparte groente; nu zijn er steeds meer recepten als spruitjesstamppot of – taart en roerbakgerechten met kort gekookte spruitjes.

Boerenkool, friseesla, koolraap, pastinaak, pompoen, radicchio, rode bietjes, savooiekool, schorseneren, snijbiet, spitskool, spruitjes, stoofperen, veldsla en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Deze maand wordt zeebaars aanbevolen door Mannen van de Zee. Zeebaars is een sluike, pientere vis. Als de zon namelijk schijnt en de dagen en de nachten helder zijn, wordt aanzienlijk minder zeebaars gevangen doordat de zeebaars dan de boten goed kan zien. Bij stormachtig weer is dat uiteraard minder en zijn de vangsten groter.

Zeebaars is vrijwel het gehele jaar, met uitzondering van mei/juni, goed verkrijgbaar.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft, paling en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is. Het is deze maand de kuitperiode van griet, schol, wijting, zonnevis, roodbaars en snoekbaars.

Visrecepten met zeebaars …

 

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.