Zouttherapie
Het goede van zout
Zouttherapie is al eeuwenlang een traditie in Oost-Europa maar de laatste jaren wordt het in meerdere landen toegepast. En mét succes. Zo vindt u zoutgrotten steeds vaker in wellnesscentra. Ook de weg naar thermale baden met sterk zouthoudend water wordt steeds vaker gevonden. Niet verwonderlijk, want zouttherapieën verlichten klachten aan de luchtwegen en de huid. Het werkt eveneens verlichtend bij gewrichtspijn en reumatische aandoeningen. Daarnaast is het destressing. Niet voor niets is een wandeling in de zeelucht langs het strand ontspannend!
De kracht van natuurlijk zouthoudend bronwater
Warm zouthoudend bronwater vindt zijn werking in de combinatie van temperatuur, waterdruk, opwaartse druk, de waterweerstand en mineralen. In de loop van het ontstaan van de aarde werd een deel van het zeewater in ondiepe bekkens van de overige oceanen gescheiden. Dit zeewater verdampte en liet mineralen in een hoge concentratie achter. Natuurlijke waterarmen stuiten op deze zeewaterafzettingen en deze lossen door de aardwarmte in het water op. Met als resultaat het natuurlijk zouthoudend bronwater. Wereldwijd zijn er vele plekken waar dit natuurlijk zouthoudende bronwater wordt geboord. De resultaten hebben uiteenlopende zoutconcentraties, samenstellingen en temperaturen. We spreken van zouthoudend bronwater bij een zoutgehalte vanaf 1,4% (14 gr per liter).
Bronwater met vele kwaliteiten!
Zoutwaterbaden worden volgens eeuwenoude tradities ingezet bij de behandeling van reumatische aandoeningen en bij klachten aan het bewegingsapparaat. De opwaartse druk maakt dat het bewegen gemakkelijker gaat. In Nederland heeft Sanadome een zoutwaterbad en over de grens in Duitsland zijn diverse thermale baden met zouthoudend bronwater: de Sole Thermen. Bad Sassendorf, Bad Salzuflen en Bad Reichenall met zouthoudend Alpenwater zijn enkele voorbeelden.
Het heilzame effect van het zoute water op huidaandoeningen wordt met name veroorzaakt door de regenererende en remineraliserende eigenschappen van het zouthoudende bronwater.
Gradierhuizen, een wandeling aan zee
Daarnaast is het inademen van de zoute lucht met name heilzaam bij klachten aan de luchtwegen. Het Salinendal in het Duitse Naheland, (met de kuuroorden Bad Kreuznach en Bad Münster) wordt wel het grootste inhalatorium van Europa genoemd. In dit dal wordt de zouthoudende lucht door de zogenaamde ‘Gradierhuizen’ verstoven, hetgeen een positieve invloed heeft op de ademhaling. In meerdere Duitse kuuroorden vind je een Gradierhuis, zoals bijvoorbeeld in Bad Dürkheim in de Pfalz.
Dode Zee, de grootste natuurlijke spa ter wereld
Met een ligging van meer dan 400 meter onder zeeniveau is de Dode Zee een geliefde bestemming voor zouttherapie. Het zout van de Dode Zee wordt bovendien vaak gebruikt in zoutgrotten zoals in de Spessart Therme van Bad Söden-Salmünster. Het zoutgehalte in deze zeezoutgrotten is maar liefst negen keer hoger dan dat van zeewater. Een verblijf van 45 minuten in deze zoutgrot geeft hetzelfde effect als drie dagen inademen aan zee! Er is ook een speciale ruimte voor kinderen met speelgoed. Kuurreizen naar de Dode Zee ...
Halotherapie
Wellicht bent u de term halotherapie tegengekomen. Halos is Grieks voor zout en met halotherapie wordt de inhaleringstherapie bedoeld van de lucht in zoutkamers of zoutgrotten.
Indicaties
Zouttherapie is heilzaam bij
- ademhalingsklachten
- spier/gewrichtsklachten
- huidklachten
Wetenschappelijk onderzoek
Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat zouttherapie heilzaam is bij ademhalingsklachten. Meer info …