Stap voor stap ...

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn we allemaal weer vol goede voornemens. Meer bewegen, stoppen met roken, gezonder eten, afvallen of … Vol goede moed beginnen we met deze goede voornemens om deze vaak al gauw te laten varen.

Het volgen van een dieet om af te vallen, is niet altijd gemakkelijk met alle verleidingen om ons heen. Sommige diëten zijn ook vrij rigoureus en het volhouden is een hele tour. Veel beter is het om stap voor stap je eetpatroon aan te passen. Kijken welke dikmakende verslavingen je kan vervangen door gezondere varianten. Als chocoladeliefhebber kan je niet afblijven van melkchocolade? Probeer eens pure chocolade, vaak blijft het dan bij 1 stukje en niet de hele reep.

Hetzelfde bij suiker in thee of koffie. Als je stap voor stap steeds minder suiker gebruikt, gaat het vrijwel probleemloos en scheelt het toch een paar suikerklontjes per dag. Het afvallen gaat langzamer maar je eetpatroon verandert en dit kan je je leven lang volhouden. Drink nadat je thee zonder suiker gewend bent maar eens een met suiker …

Net als ongezond eten is gezond eten een gewoonte. Verander stap voor stap deze gewoonte en voel je beter!

Waar een wil is, is een weg

Als hulp bij het volhouden van goede voornemens is er nu een boek dat antwoord geeft over wilskracht: Willpower van journalist John Tierney en psycholoog Roy Baumeister.

We leven in een maatschappij vol overvloed en keuzestress en dan is wilskracht belangrijk. Wat is er nodig om verleidingen te weerstaan? Dit boek geeft vele voorbeelden en leert je hoe je je wilskracht kunt versterken, hoe je realistische doelen stelt, en hoe je vertrouwen houdt als het een keer misgaat. Met de juiste gewoonten en technieken ontstaat wilskracht.

Boeken over mentale wellness …