Begin seizoen van de asperges en Oosterschelde kreeft

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Begin van de lente, begin van het aspergeseizoen …

aspergesHet begin van de lente is ook het begin van het aspergeseizoen. Door de aanhoudende kou is de verwachting dat dit nu pas half april zal zijn; een maand later dan vorig jaar. Het is dan weer volop genieten van deze ‘koningin der groenten’.

Zowel witte als groene asperges zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn vetvrij, caloriearm en zoutarm. Daarnaast zijn asperges rijk aan voedingsvezels, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K en mineralen. Asperges bevorderen de spijsvertering, ontgiften het lichaam en helpen vetreserves af te breken.

Naast asperges komen deze maand komkommer, koolrabi, radijs, rettich en snijbonen in het seizoen.

Aubergine, raapsteel, radicchio, savooiekool, schorseneren, veldsla en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

oosterscheldekreeftDonderdag 28 maart jl. was de opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft. Tot 15 juli kunt u van deze delicatesse genieten. Dit bijzondere en unieke ‘product’ heeft een fijnere en zachtere smaak  door de afwijkende DNA structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld. De Oosterscheldekreeft wordt duurzaam gevangen en gaat rechtstreeks uit de Oosterschelde naar de restaurants. Verser kan bijna niet. Een aantal gerenommeerde restaurants in Zeeland serveren een Oosterscheldekreeftmenu voor € 59,50 p.p.

Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft (rechtstreeks uit de Oosterschelde naar de restaurants) garant voor een hoogwaardig kwalitatief product. Verder kenmerkt de Oosterscheldekreeft zich door de duurzame visserijmethode.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van mosselen, oesters, paling, snoekbaars en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is. Het is deze maand de kuitperiode van griet, schar, tarbot en tong(schar).

Deze maand wordt Zalm aanbevolen door Mannen van de Zee.

Visrecepten met zalm …

 

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.