Schorseneren en stoofpeertjes

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand november komen goudreinetten, stoofperen en schorseneren in het seizoen. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Eigengemaakte appeltaart of stoofpeertjes?

Niets is lekkerder dan de geur van appeltaart die in de oven staat te garen. Het lekkerst is appeltaart van goudreinetten en op Smulweb.nl staan meer dan 1.500 recepten waaronder ook een Indonesische en Italiaanse versie! Keuze genoeg om zelf aan de slag te gaan.

Een echt traditioneel en oer-Hollands gerecht zijn gekookte stoofpeertjes. Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. Het wordt niet rauw gegeten, maar de verschillende bereidingswijzen geven heerlijke resultaten. De meeste stoofperen in onze winkels en marktkramen komen uit eigen land.

Schorseneren of armeluisasperges

De smaak van schorseneren lijkt op die van asperges maar het uiterlijk zeker niet. Het zijn lange dunne wortels met een bruine schil. Schorseneren worden ook wel armeluisasperges genoemd maar hebben nog meer namen, zoals zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, winterstaaf of winterasperge.

Schorseneren zijn een beetje van tafel verdwenen, omdat het schoonmaken veel werk is. Toch is dat jammer, want het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en herinnert aan artisjok en asperge. Ook wordt de smaak wel eens vergeleken met oesters. Er zijn twee soorten, die nauw verwant zijn aan elkaar, maar ook aan de paardenbloem en sla. Wat ze gemeen hebben, is de lange (tot 30 cm), dunne, spits toelopende wortel. Eén soort schorseneer (de haverwortel of salsify) heeft een witte of bleekbruine schil, maar de bekendste soort is van buiten zwart. Schorseneren vormen een aparte en leuke aanvulling op het menu, hetzij in een roomsaus of gebakken in boter. Ze doen het ook goed in soep. De schorseneer bevat veel ijzer. Het is een beetje een vergeten groente maar met vele fans. Op de website Schorseneren.nl vind je veel recepten en tips om ze te schillen.

Andijvie, bospeen, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, friseesla, haricots verts, ijsbergsla, koolraap, pastinaak, pompoen, radicchio, rode bietjes, romana sla, romanesco, snijbiet, spruitjes, sweet onions en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Deze maand wordt kabeljauw aanbevolen door Mannen van de Zee. Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren.

Slechts een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht. Vroeger mocht de benaming ‘kabeljauw’ pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt ‘gul’ genoemd.

De populaire kibbeling wordt vaak gemaakt van kabeljauw.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft, paling en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is.

Visrecepten met kabeljauw …

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.