Kersen en langoustines

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand juli zijn of komen de volgende producten in het seizoen en zijn dan volop verkrijgbaar. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Fruit

Juni en juli zijn de maanden voor kersen. De smaak van de kers kan zowel zoet als zuur zijn. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd, en de zure kers ‘kriek’. De zoete kers wordt voornamelijk zo uit de hand gegeten. Zure kersen worden bijvoorbeeld gebruikt in dranken zoals bier of in jam.

Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood, geel met een rode blos en oranjegeel. Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn met Griekenland als belangrijk aanvoerland. Nederlandse kersen worden veelal in de Betuwe geteeld; het land tussen Rijn en Waal met de klei en daaronder zand is perfect voor de kers.

Het is verder nog steeds het seizoen van het zomerfruit met aardbeien, bramen, frambozen en blauwe en rode bessen.

Groente

De haricots verts zijn samen met snijbonen en sperziebonen allemaal bonen van dezelfde familie. De haricot vert is daarbij het chique rechte, slanke zusje. Ze worden ook wel Franse boontjes genoemd en ze zijn wat slapper- minder knapperig- dan de sperziebonen. Ook zijn ze vaak net iets donkerder groen van kleur. Verder komen de lollo blondo en lollo rosso, romanesco en snijbiet deze maand in het seizoen.

Andijvie, asperges, aubergine, bataviasla, bospeen, bloemkool, broccoli, courgette, friseesla, ijsbergsla, komkommer, kousenband, paprika, postelein, raapsteel, romana sla, rucola, rode bietjes, radijs, radicchio, rettich, snijbonen, spinazie, sugar snaps, tomaten, tuinbonen, venkel, worteltjes en zeekraal zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Zondag 15 juli eindigt het seizoen van de Oosterschelde kreeft. Echter een andere kreeft, de langoustine wordt deze maand aanbevolen door Mannen van de Zee. Langoustines zijn kleine zeekreeften met een lengte van 15 tot 20 centimeter en worden ook wel scampi genoemd.

Visrecepten met langoustines …

 

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.