Raapsteeltjes met pijlinktvis

raapstelenProducten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand maart zijn er vele groenten in het seizoen; n andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt. Naast de typische wintergroenten wordt het langzaam tijd voor voorjaarsgroenten.

Raapsteeltjes, een echte voorjaarsgroente

Vrijwel iedereen is toe aan het voorjaar en een echte voorjaargroente zijn wel raapsteeltjes. Deze heldergroene groente wordt in de volksmond ook wel ‘keeltjes’ genoemd. Raapsteeltjes zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Het is het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. Raapstelen zijn meestal te koop in bosjes en de smaak is licht pittig.

Raapsteeltjes zijn het lekkerst rauw of kort gekookt, bijvoorbeeld als salade of stamppot. De groente is verkrijgbaar tot circa half juni.

Boerenkool, friseesla, koolraap, pastinaak, pompoen, radicchio, savooiekool, schorseneren, snijbiet, spitskool, spruitjes, stoofperen, veldsla en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

inktvis

Vis

Deze maand wordt Pijlinktvis aanbevolen door Mannen van de Zee. De inktvis is geen vis, maar een weekdier. Inktvis is een veel voorkomende soort en je kunt hem overal ter wereld aantreffen. De familie van de inktvis is zeer groot, er bestaan een paar honderd soorten van. De inktvis komt voor in wateren van de Atlantische Oceaan, Middellandse zee en ook in de Noordzee. Ze zwemmen zelden in het kustwater.

De pijlinktvissen (Teuthida) zijn een grote, diverse groep zeeweekdieren.
Inktvis heeft een kenmerkend lang achterlijf, met direct daar aan verbonden de kop. De kop van de inktvis bezit, in tegenstelling tot de Octopus, tien ledematen, waarvan acht armen en twee langere voedingstentakels. Inktvis is de snelste koppotige onder de inktvisachtige, vandaar dat deze ook wel de pijlinktvis wordt genoemd. De inktvis verplaatst zich achterwaarts. Hij heeft grote ogen en kan daarmee goed zien, samen met de vangarmen, is de inktvis een snelle rover.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft, paling en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is. Het is deze maand de kuitperiode van griet, koolvis, schar, schelvis, tong(schar), wijting, zeewolf, zonnevis en snoekbaars.

Visrecepten met pijlinktvis …

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.