Tong, sweet onions en zomerfruit

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand augustus zijn of komen de volgende producten in het seizoen en zijn dan volop verkrijgbaar. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Fruit

Deze maand is nog steeds het seizoen van het zomerfruit met aardbeien, bramen, frambozen en blauwe en rode bessen.

Groente

Mais en sweet onions komen deze maand in het seizoen. Sweet Onions komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar ze erg veel gegeten worden. Ook in Nederland zijn deze lichtgele uien steeds meer in trek. Dit is niet voor niets. Sweet Onions, ook wel zoete uien genoemd, hebben een mildere en zoetere smaak dan de gewone ui. Daardoor zullen ook kinderen deze ui waarderen en past de ui erg goed in salades. Sweet Onions hebben een lager gehalte aan de ‘prikstof’ pyrodruivenzuur dan gewone uien. Het voordeel: je kunt ze daardoor zonder tranende ogen verwerken.

Andijvie, aubergine, bataviasla, bospeen, bloemkool, broccoli, courgette, friseesla, haricots verts, ijsbergsla, komkommer, kousenband, lollo blondo, lollo rosso, paprika, postelein, radicchio, rettich, rode bietjes, romana sla, romanesco, rucola, snijbiet, snijbonen, sperziebonen, sugar snaps, tomaten, tuinbonen, venkel, worteltjes en zeekraal zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Deze maand wordt tong aanbevolen door Mannen van de Zee.  Tong is een ‘bodembewoner’, net als de meeste andere platvissen. De tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat ’s nachts op zoek naar voedsel. Onze Nederlandse visserij is gespecialiseerd in de vangst op deze platvis. Tong komt vooral in de Noordzee voor.

De naam sliptong wordt gehanteerd voor de kleinste soort. Er bestaat een aantal misverstanden over de juiste schrijfwijze van sliptong. Er zijn nogal wat aanhangers voor de aanduiding slibtong met een ‘b’. ‘Slib’ zou duiden op het slib op de zeebodem waar tong zich graag in verschuilt. ‘Slip’ met een ‘p’ komt echter uit het Engels en betekent klein.

Tong is het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft en de platte oester waarvan het seizoen gesloten is.

Visrecepten met (slip)tong …

 

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.