Tijd voor wild en boerenkool

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand oktober begint het traditionele wildseizoen en komen boerenkool en koolraap in het seizoen. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Wildseizoen 15 oktober van start

Vanaf 15 oktober gaat het Nederlandse wildseizoen van start. Het seizoen loopt tot eind december en dit is de tijd om haas, fazant, hert, eend, konijn, parelhoen en wildzwijn te eten. Alhoewel vrijwel het gehele jaar wild gegeten kan worden, wordt er traditioneel gesproken van het wildseizoen omdat in die periode de  jacht op de meeste bejaagbare Nederlandse wildsoorten is toegestaan.

Jonagold of Jonagored?

Het appelseizoen begon vorige maand maar vanaf deze maand zijn de appelsoorten Jonagold, Jonagored, Golden Delicious, Kanzi en Elstar volop verkrijgbaar. Het is ook weer de tijd voor de stoofpeertjes, heerlijk bij een stukje wild.

Boerenkool, een superfood …

De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan.

Groente eten is altijd gezond maar boerenkool behoort tot de zogenaamde superfoods. Het is rijk aan ijzer, calcium, vitamine A, C en K en bevat veel vezels en anti-oxidanten. Dit zijn slechts enkele redenen waarom boerenkool zo gezond is. Vaker boerenkool eten is dan ook goed voor je gezondheid! Boerenkool is verkrijgbaar van oktober tot maart.

Naast de boerenkool is koolraap nu in het seizoen. Koolraap wordt gekookt of gestoofd gegeten en heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten.

Andijvie, aubergine, bataviasla, bospeen, bloemkool, broccoli, courgette, friseesla, haricots verts, ijsbergsla, komkommer, kousenband, mais, paprika, pastinaak, radicchio, rode bietjes, romana sla, romanesco, snijbiet, snijbonen, sperziebonen, spruitjes, sweet onions, tomaten, venkel en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Deze maand wordt makreel aanbevolen door Mannen van de Zee. Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Makreel is een vette vissoort en dan wel met de goede vetten. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een gunstige werking op hart- en bloedvaten en daarmee is makreel een van de gezondste vissoorten.

Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Dat betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust. Makreel is het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is.

Visrecepten met makreel …

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.