Zomerfruit, andijvie, forel en nog meer in mei ...

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand mei zijn of komen de volgende producten in het seizoen en zijn dan volop verkrijgbaar. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Fruit

Deze maand start het seizoen van het zomerfruit met aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen. Ook de pruimen van Nederlandse teelt komen weer op de markt.

Van de appelsoorten zijn volop verkrijgbaar o.a. de Elstar, Golden Delicious, Goudreinette, Jonagold en Junami.

Groente

Andijvie, peultjes, rabarber en rode bietjes maar ook de slasoorten batavia, romana en rucola komen deze maand in het seizoen. De Hollandse zomerbietjes zijn verkrijgbaar tot september. De zomerbietjes zijn veel kleiner dan de winterbieten en worden verkocht in bosjes gebonden met het groene loof eraan. Het loof kunt u gebruiken om te wokken. De rode biet zoals wij kennen, heeft men al in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente. De rode kleur van de bieten komt door de natuurlijke kleurstof betanine.

Asperges, aubergine, courgette, friseesla, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, paprika, raapsteel, radijs, rettich, snijbonen, spinazie, tomaten en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof  zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Aardappelen

De Opperdoese Ronde is verkrijgbaar in de periode mei-september. Deze ambachtelijke aardappel met een bijzondere smaak wordt geteeld op de zavelgronden in en rond het dorp Opperdoes. Door de aardappelkenners en vooraanstaande culinaire specialisten wordt deze Noord-Hollandse aardappel beschouwd als een echte delicatesse. De naam is beschermd en alleen aardappels geteeld in Opperdoes mogen deze naam voeren. Meer info over deze aardappel …

Vis

De Oosterschelde kreeft is nu nog steeds in het seizoen en verder is mei de maand dat de paling, snoekbaars, koolvis, makreel, schol, tongschar, zalm en zonnevis weer in het seizoen zijn.

Aanbevolen door Mannen van de Zee is deze maand de Forel. Forel is een bekende zoetwatervis en komt in het wild nog sporadisch in beken voor. De forellen die we consumeren zijn gekweekt, vooral in Denemarken, en worden ook wel regenboogforel genoemd.  De forel kan worden gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt en klaargemaakt in de oven of barbecue. Visrecepten met forel …

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.