Pompoen en garnalen deze maand

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand december zijn er vele groenten in het seizoen zoals bijvoorbeeld de pompoen en typische wintergroenten als koolraap en boerenkool. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Pompoen – Japans, spaghetti of winter?

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. De bekendste, de grote bolronde oranje pompoen, heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden.

Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groente. De meeste mensen gebruikten pompoenen puur als decoratie. In Amerika echter kent men tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart (‘pumkinpie’) op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is.

Er zijn verschillende soorten pompoenen. Naast de bekende oranje pompoen zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees).  De groene Japanse pompoen heeft een stevige harde schil en oranje nootachtig zoet vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden, ook goed te gebruiken voor het grillen, drogen.

Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houd het niet op! Pompoenen bevatten betacaroteen. Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.

Boerenkool, friseesla, koolraap, pastinaak, pompoen, radicchio, rode bietjes, savooiekool, schorseneren, snijbiet, spitskool, spruitjes, stoofperen, sweet onions, veldsla en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Deze maand worden garnalen aanbevolen door Mannen van de Zee. In het najaar kunnen we volop genieten van de Hollandse garnaal. Licht zilt en ook een tikje zoet, zo smaken de Hollandse garnalen.

Gepelde garnalen hebben een malse, stevige structuur en zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.

Op garnalen wordt langs de Hollandse en Zeeuwse kust en in de Waddenzee gevist. Direct uit zee worden ze gespoeld, gesorteerd, gekookt en dagvers aan land gebracht.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft, paling en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is.

Visrecepten met garnalen …

 

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.