Appelseizoen is aangebroken

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand september komen de appels, pastinaak en spruitjes in het seizoen. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Het appelseizoen gaat van start!

Deze maand begint het appelseizoen en heeft u een ruime keuze aan appelsoorten zoals de Cox Orange, Delcorf, Elstar en Jonagold. In rode appels zitten de meeste ziektewerende anti-oxidanten en u kent het gezegde ‘an apple a day keeps the doctor away’. Niet schillen voor u hem eet!

Wist u dat u ook een appelboom kunt adopteren? Deze appelboom kunt u adopteren in een biologische boomgaard en de oogst van deze boom is voor u. Wel zelf plukken! Meer info …

Pastinaak en spruitjes

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Naast de pastinaak zijn de spruitjes nu in het seizoen. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak.

Andijvie, aubergine, bataviasla, bospeen, bloemkool, broccoli, courgette, friseesla, haricots verts, ijsbergsla, komkommer, kousenband, mais, paprika, postelein, radicchio, rettich, rode bietjes, romana sla, romanesco, rucola, snijbiet, snijbonen, sperziebonen, sweet onions, tomaten, venkel en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Deze maand wordt schol aanbevolen door Mannen van de Zee. Schol is een van de meest verkochte vissoorten in Nederland. De schol is een ovale platvis en gemakkelijk te herkennen aan de heldere oranjerode stippen op de bovenzijde. De onderkant van de schol is wit. Deze zeevis kan maximaal 90 centimeter groot worden bij een gewicht van 7 kilo, maar wordt echter zelden groter
dan 50 centimeter met een gewicht van 2 à 3 kilo.

Schol is een makkelijke en heerlijke vis, die zowel als hele vis en als gefileerd verkrijgbaar is. In beide gevallen kunt u, afhankelijk van het gerecht, direct aan de slag. Door de structuur van de vis is het makkelijk om de graat in één keer te verwijderen.

Schol is een echte seizoensvis. In het voorjaar, als de paaitijd achter de rug is, wordt de schol steeds dikker. In het najaar heeft de schol de beste kwaliteit. Deze kwaliteit heeft niets te maken met de graad van versheid, maar alles met het vleesgewicht en in het najaar heeft schol zijn optimale vleesgewicht. In januari, februari en maart kan de schol beter met rust gelaten worden.

Deze maand zijn vrijwel alle vissoorten goed verkrijgbaar. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft waarvan het seizoen gesloten is.

Visrecepten met schol …

 

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.