Hollandse Nieuwe en postelein

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand juni zijn of komen de volgende producten in het seizoen en zijn dan volop verkrijgbaar. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Fruit

Het seizoen van het zomerfruit met aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen is inmiddels gestart en daar komen deze maand ook de rode bessen bij.

Van de appelsoorten zijn volop verkrijgbaar o.a. de Golden Delicious, Jonagold, Jonagored en Junami.

Groente

Bospeen, bloemkool, broccoli, kousenband, postelein, radicchio, sugar snaps, tuinbonen, venkel en zeekraal komen deze maand in het seizoen. Postelein kan je bijna een vergeten groente noemen. Niet veel mensen eten het terwijl postelein heel gezond is. Een maaltje met postelein is een flinke boost voor je gezondheid: het bevat meer ijzer dan spinazie en is superrijk aan andere mineralen en vitamines. Er zijn 2 soorten: zomerpostelein en winterpostelein. Je herkent postelein aan de heldergroene, kleine, ruitvormige blaadjes op dikke vlezige steeltjes die soms wat roze zijn aan de onderkant.

Andijvie, asperges, aubergine, bataviasla, courgette, friseesla, ijsbergsla, komkommer, paprika, peultjes, raapsteel, rabarber, romana sla, rucola, rode bietjes, radijs, rettich, snijbonen, spinazie, tomaten en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

De Oosterschelde kreeft is nu nog steeds in het seizoen en verder is juni de maand dat griet, schar, wijting, zeewolf, alikruiken en kokkels weer in het seizoen komen. Helaas is het nu even over voor de mosselen en platte oesters.

En voor velen het belangrijkste, de Hollandse Nieuwe! We moeten daar dit jaar alleen twee weken langer op wachten. Door de weersomstandigheden is de haring die tot nu toe gevangen is nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden. De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zal dan ook niet op 5 juni plaatsvinden maar op woensdag 19 juni. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006.

Een haring is pas een Hollandse Nieuwe als hij minimaal 16 pro cent vet bevat. Dat vetpercentage is rond mei, juni opgebouwd en dat is de tijd van de begin van de vangst. De nieuwe haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Doordat de haring wordt ingevroren, kunnen we het hele jaar door genieten van haring.

Wil je in één keer genoeg omega-3 binnenkrijgen, dan zijn 2 haringen per week al voldoende.

Aanbevolen door Mannen van de Zee is deze maand, hoe kan het anders, de Haring. Visrecepten met haring …

 

Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.