Rozenbottels, vol vitamine C en goed bij artrose

Rozenbottels zitten vol vitamine C maar deze kleine vruchten hebben ook een gezondheidseffect bij artrose. Bij toeval ontdekte de Deens boer Erik Hansen aan het begin van de jaren 90 dat rozenbottels zijn artrose verlichtten. Sindsdien zijn deze gezondheidseffecten van de rozenbottel ook wetenschappelijk bewezen.

Deens, Noors en Duits onderzoek

Het Deense Instituut voor Klinisch Onderzoek in Kolding onderzocht in een dubbel-blind studie het effect van de dagelijkse inname van 5 gram rozenbottelextract. Dit gedurende een periode van 3 maanden onder een groep van 112 patiënten met artrose. De patiënten die het rozenbottelextract toegediend kregen, bemerkten allen dat zowel de pijn als de stijfheid in de gewrichten duidelijk minder geworden waren. Bij de placebo-groep was dit niet merkbaar geweest.

Ditzelfde resultaat gaf een een wetenschappelijke studie door een Noorse onderzoeker en onderzoek door het Charité Universitätsmedizin Berlin.

De reden voor deze werking is niet geheel verklaarbaar maar vast staat dat  de rozenbottel een krachtbommetje is met o.a. een zeer hoge dosering van vitamine C (tot meer dan 50 maal zo hoog dan in een citroen), vitamine B en mineralen.

Boer Hansen ontdekte het effect van rozenbottels o.a. door het eten van eigengemaakte rozenbotteljam. Rozenbottel als extract of poeder is nu ook verkrijgbaar.