BAI, de nieuwe BMI?

De BMI heeft zijn beperkingen als richtlijn om te bepalen of je wel of geen overgewicht hebt. De meest genoemde tekortkoming is dat het de vetmassa in het lichaam niet meet.

Bij de BMI (Body Mass Index) zijn namelijk bepalend het gewicht in verhouding tot lichaamslengte en de BMI geeft zo een schatting van het gezondheidsrisico. Nu wordt vaak ook de omtrek van je middel meegenomen om het gezondheidsrisico van je gewicht beter in te schatten.

Heel algemeen wordt nu gesteld dat je bij een leeftijd tussen 18 en 60 jaar de omtrek van je middel niet hoger mag zijn dan 88 cm bij vrouwen en 102 cm bij mannen. De lengte speelt hierbij geen enkele rol maar het scheelt  nogal of je lengte 1.60 of 1.85 m is. Echter in beide gevallen moet je middel dezelfde omtrek hebben. Een nieuwe meetmethode houdt hier wel rekening mee, de Body Adiposity Index.

Bij de BAI wordt ook de heupomvang meegenomen en onderzoek in 2011 liet zien dat de BAI even accuraat is als het meten van het vetpercentage met een X-ray machine.

Er zijn inmiddels apps voor de smartphone, zoals voor de iPhone, die de BAI berekenen. Het is namelijk een ingewikkelde berekening (heupomtrek in cm / (lengte in cm)1,5) – 18. We hebben ook een Amerikaanse website gevonden die tegelijkertijd de BAI en de BMI berekent. Meet nu je BAI …