Groene of witte thee?
We drinken in Nederland gemiddeld 100 liter thee per jaar. Voor de Tweede Wereldoorlog zelfs meer, het dubbele aantal liters. Maar thee is aan comeback. Het wordt steeds populairder en is wereldwijd in de wellnesscentra de populairste drank. Je ziet ook steeds vaker een speciale theekaart of Tisanerie in de wellnesscentra.
Niet verwonderlijk want thee is goed voor je. Het zit vol anti-oxidanten (polyfenolen) die helpen om de schade veroorzaakt door vrije radicalen in ons lichaam te beperken. Daarnaast laten verschillende onderzoeken aanvullende gezondheidseffecten zien.
Zwarte, groene, oolong of witte thee?
Alle thee komt van dezelfde plant, de tropische plant Camelia. Door een verschillend productieproces, grondsoort, land van oorsprong en de invloed van de theemaker zijn er verschillende soorten thee.
Zwarte thee wordt in het algemeen ervaren als kruidig, fruitig met notige tinten en een sterke geur. De sterke smaak dankt de zwarte thee aan het uitgebreid oxidatieproces tijdens de productie ervan. Een kopje zwarte thee per dag helpt het hart gezond houden volgens een studie van de Universiteit van Aquila in Italië. Uit een studie van de University College London blijkt dat zwarte thee het stress hormoon cortisol reduceert. Als je je gespannen voelt, neem dan een kopje zwarte thee.
Groene thee is thee die men niet fermenteert. Daarom behoudt deze thee z’n groene kleur. De thee die er van wordt gezet is wat bitter van smaak. Dit kan je voorkomen door het gekookte water af te laten koelen naar circa 80 graden (ongeveer 5 minuten laten staan) voor je er thee van maakt. De Universiteit van Maryland Medical Center heeft aangetoond dat groene thee cholesterol verlaagt, het immuunsysteem stimuleert en schade aan de huid helpt te herstellen.
Witte thee wordt soms eerst gestoomd en daarna meteen gedroogd door roosteren. Witte thee is zeer licht van kleur en smaak en is van alle soorten thee het minst bewerkt. Witte thee bevat de meeste polyfenolen en heeft dan ook de meeste gezondheidseffecten. Volgens een Duits onderzoek uit 2007 helpt witte thee vetcellen af te breken. Ook witte thee wordt gezet met gekookt water van 80 graden.
Oolong thee is een half gefermenteerde thee. Het productieproces is gedeeltelijk vergelijkbaar met dat van zwarte thee, maar de fermentatie is tot de helft bekort. Na het zetten is het vrij blank van kleur met een delicate geur. Oolang thee vermindert de kans op verhoogde bloeddruk met 46 pro cent volgens een studie van de Cheng Kung Universiteit in Taiwan.
Tip: om zoveel mogelijk baat te hebben van de gezonde anti-oxidanten maak thee van losse theebladen.
Er zijn ook kruidenmelanges (melanges op basis van bijvoorbeeld citroengras, kamille, venkel, rozenbottel of pepermunt) die wel net als thee worden gezet en gedronken maar bevatten eigenlijk geen thee.
Bron: thee.info en Spamagazine.com.