Op blote voeten ...

Op blote voeten lopen. Heerlijk op strand terwijl je de gezonde zeelucht opsnuift maar er zijn ook speciale blotevoetenpaden! Een natuurlijke voetreflexmassage waarbij het pad voert door water, modder en over verschillende ondergronden als kiezels, houtsnippers en zand.

In ons land beginnen ze nu langzaam te komen zoals bij Fontana Bad Nieuweschans, Brunssum of Kraggenburg maar in ons buurland Duitsland vind je ze veelvuldig.

Sebastian Kneipp wist het namelijk al: blootsvoets wandelen is goed voor de gezondheid. Niet gek dus dat Duitsland zoveel ‘Bafußpfade’ heeft. Van Brandenburg tot Beieren zijn er paden waarmee op een bezoekje aan fysiotherapeut of pedicure kan worden bespaard. Zachtronde kiezelstenen, verend mos, glibberige modder of knisperend boomschors: de Barfuß-paden met verschillende ondergronden hebben een weldadige werking op voeten. Al balancerend over boomstammetjes of spoorbielzen biedt zo’n wandeling veel ‘Spaß’, maar nog belangrijker: blootsvoets wandelen is goed voor de spieren, stimuleert de bloedsomloop en werkt ook nog eens als een fijne voetmassage.

In het Brandenburgse dorpje  Dannenwalde ligt een Barfußpfad direct naast het station (circa 1 uur vanaf Berlijn per trein). Ook leuk is de  Mittenwalder Barfußwanderweg in Beieren (vlakbij de Zugspitze), waar het pad door bergbeken, weiden en over dennenappels voert. Een wandeling over Barfuß-paden stimuleert vaak meerdere zintuigen. Zo geven kruiden in het Barfußpark Egestdorf op de Lüneburger Heide heerlijke geuren af.

Een van de mooiste en ook de oudste van Duitsland is te vinden in Bad Sobernheim. Deze is 3,5 kilometer lang en voert langs de oevers van de rivier de Nahe welke u op verschillende wijze kunt oversteken. Door het water, over een houten brug, hangbrug of met bootje. Bad Sobernheim is een Felke-kuuroord met zijn bijzondere leembaden en -pakkingen. Een leembad voor de voeten mag hier dan ook niet ontbreken!

Het blotevoetenpad gaat ook hier verder over grint, zand, kiezels et cetera. Aan het begin vindt u opbergmogelijkheden voor uw schoenen (vergeet geen handdoek mee te nemen) en langs de route zijn plekken voor een picknick of een rustpauze in de natuur.

De meeste blotevoetenpaden zijn geopend vanaf april tot oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. De blote voeten moeten geen koude voeten worden!