Tijd voor winterstamppotten!

Producten uit het seizoen zijn vol smaak, goed voor je gezondheid en ook vaak goed voor je portemonnee. In de maand januari zijn er vele groenten in het seizoen zoals bijvoorbeeld typische wintergroenten als spruitjes, koolraap en boerenkool. In andere maanden is de aanvoer minder of zijn niet van Nederlandse teelt.

Heerlijke stamppotten

De winter is met name de tijd voor stamppot en dan met name stamppot van zuurkool, boerenkool maar ook hutspot of het oud-hollandse gerecht hete bliksem.  Op Receptenenzo.nl staan een groot aantal recepten van heerlijke stamppoten en Smulweb heeft zelfs een aparte kookgroep voor stamppotten.

Zuurkool is een gezonde groente.  Het is licht verteerbaar en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Zuurkool begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Zuurkool is voorverpakt te koop in bijvoorbeeld de supermarkt maar probeer ook eens de zuurkool uit vat bij de groenteboer of de biologische variant bij de natuurwinkel. Nog lekkerder!

Boerenkool, koolraap, pastinaak, rode bietjes, savooiekool, schorseneren, spitskool, spruitjes, stoofperen, sweet onions, veldsla en worteltjes zijn verder nu de seizoensgroenten.

Bleekselderij, bosui, botersla, champignons, eikenbladsla, knolselderij, paksoi,prei, rode/witte kool, ui, winterpeen en witlof zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Vis

Deze maand wordt tilapia aanbevolen door Mannen van de Zee. Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden Oosten. Tilapia is een vis die zowel in zoet, zout als brak water kan leven en veel weg heeft van de baars.

Veel Indische Nederlanders kennen de tilapia uit de koloniale tijd. Belgen kennen de vis uit de tijd dat Congo bij België hoorde. De vis wordt dan ook op bescheiden schaal in België en Nederland gekweekt. Het overgrote deel van het aanbod komt nog wel rechtstreeks uit Afrika. Na filering is de vis binnen 24 uur in Europa.

Omdat de vis wordt gekweekt, kan je het hele jaar door tilapia tegen een constante kwaliteit en prijs kopen. Tilapia wordt op een ecologisch verantwoorde wijze gevoed volgens gestelde kwaliteitsnormen met plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige en mild smakende vis is.

Deze maand is het de kuitperiode voor kabeljauw en schol. Met uitzondering van de Oosterschelde kreeft, paling en wilde zalm waarvan het seizoen gesloten is, zijn de overige vissoorten goed verkrijgbaar.

Visrecepten met tilapia …
Door weersomstandigheden kunnen de producten eerder of later op de markt worden.

bron: Groente en Fruitbureau, Visbureau e.a.